Skip to content
Menu

Super Bowl finalinden önce bilmeniz gereken 6 şey

AMERİKA BÜLTENİ (3 Şubat 2019)

Bugün bütün Amerikalılar bir kez daha aynı duyguda yani New Englands Patriots nefretinde buluşacak.. Amerikan Futbolu Ligi NFL’de yılın en büyüğünü belirleyecek 53’ncü Süper Bowl final maçında Amerikan Futbol Konferansı şampiyonu New England Patriots takımı ile Ulusal Futbol Konferansı şampiyonu Los Angeles Rams takımları karşı karşıya geliyor. Final, Atlanta’da ‘Falcons’ takımına ait üstü kapalı Mercedes Benz Stadyumunda Pazar günü New York saati ile 18:30’da başlayacak.

İşte ABD’de bugün herkesin konuştuğu tek konu olan Super Bowl finali öncesi bilmeniz gereken 7 şey: 

Bu maçı seyretmek için çok sayıda seçenek var

Eğer Atlanta’da iseniz şu anda 3000 doların üzerine çıkmış son dakika biletlerinden birini ediniz maçı stadyumdan seyredebilirsiniz. ABD’de yaşıyorsanız maçı CBS normal ücretsiz kanalından canlı yayınlıyor. Veya internetten CBSSports.com veya CBS All-Access uygulaması indirerek yine ücretsiz seyredebilirsiniz. YouTube TV, Hulu Live TV veya Playstation Vue paralı aboneleri de ek bir cüret ödemeden seyredebilecek. Hakeza, Apple TV, Chromecast, Roku ve Amazon Fire kullanıcıları da… Bu seçeneklerin ‘bedava deneme süresi’ seçeneklerini de bugün maçı seyretmek için kullanıp yeniden iptal edebilirsiniz. 

Neredeyse herkes, maalesef, Patriot’un yine şampiyon olacağını düşünüyor

Patriots bugün 11’nci kez Super Bowl finaline çıkıyor ki bu bir NFL rekoru. Takımın koçu Bill Belichick ve oyun kurucusu Tom Brady 9’ncu Super Bowl finallerini oynayacaklar ki bu bir rekor. Patriots bugün de kazanırsa, Steelers’ın 6 kez şampiyonlukla en fazla şampiyonluk olan takım ünvanına ortak olacak.

Son iki yılın şampiyonu Patriots üst üste üçüncü kez final oynayarak NFL tarihinde bunu başaran üçüncü kulüp oluyor. ABD’nin 50 eyaletinden 36’sında ‘Rams kazansın’ diyenlerin çoğunlukta olmasının temel nedeni bu…

Halen 5 şampiyonluk yüzüğü sahibi olan Patriot oyun kurucusu Tom Brady’nin yeni bir parmağa ihtiyacı olup olmayacağı da günün en çok merak edilen detayı. Spor yorumcularının çoğuna göre evet. ESPN’in 72 yorumcusunun yüzde 62,5’una göre Patriots kazanacak. SporttingNews’de ise yorumcuların 6’da 5’i Patriots dedi. SportsLine gelişmiş bilgisayar simülasyonu da yüzde 53 olasılıkla Patriot’un kazanacağı sonucu verdi. Ancak sayısı az da olsa bazı yorumculara göre oyunun özel karakteri ve Rams’ın yapısından dolayı Rams 7 puan veya daha azı ile şampiyon olacak. 

Rams için ‘Spygate’ skandalının rövanşı olacak

Rams ve Patriots’un Super Bowl finalinde son karşılaşması 2002 finalinde olmuş o finale Boston Globe gazetesinin, bir Patriots kulübü görevlisinin o zamanlar St Louis takımı olan Rams’ın taktik antrenmanını gizlice videoya kaydettiği haberinin gölgesi düşmüştü. ‘Spygate’ adıyla maçtan sonra büyük tartışmalara neden olan skandal, bir türlü ispatlanamasa da Rams taraftarlarının 15 yılı aşkın süredir içinde bir ukde olarak devam ediyor.  Rams’ın emektarlarından Eric Dickerson, sosyal medyadan ‘’son finalde bize karşı hile yapmışlardı onlarla yeniden karşılaşmak istiyoruz’’ diye yazmıştı. Bugünkü ile beraber 4 kez Super Bowl finali oynayan Rams takımının tarihindeki tek Super Bowl şampiyonluğu 2000 yılında gelmişti. 

Bugün Super Bowl’un bir çok ‘yaş’ rekoru kırılacak

Bir çoğumuzun kendimizi bildik bileli adını duyuyor gibi hissettiğimiz Patriots’un oyun kurucusu 41 yaşındaki Tom Brady, eğer bugün de kazanırsa, Super Bowl kazanan en yaşlı oyun kurucu olacak. Rekorun mevcut sahibi 50’nci Super Bowl finalini kazandığında 39 yaşında olan Peyton Manning. Öte yandan Patriots’un koçu Bill Belichick de 66 yaşında çıkacağı bugünkü finalden şampiyon ayrılırsa Super Bowl kazanan en yaşlı koç ünvanının sahibi olacak. 

Bu maça ‘gençler – ihtiyarlar’ finali denmesi boşuna değil. Rams takımında ise yaşlılığı temsil eden Patriots’un tam zıddı bir manzara var. Takımın koçu Sean McVay bile henüz 33 yaşında kid aha şimdiden Super Bowl finali oynayan en genç koç ünvanının sahibi oldu. Takımın oyun kurucusu Jared Goff’un yaşı ise 24 ki o da Ulusal Konferans Şampiyonluğu kazanan en genç oyun kurucu ünvanının sahibi olarak finale yeni ünvanı için çıkacak. İki takımın oyun kurucuları arasındaki 17 yaş fark, NFL Super Bowl tarihinin en büyük yaş farkı olarak şimdiden tarihe geçti. 

Gözlerin en fazla üzerinde olacağı oyuncular

Elbette ki NFL maçlarını düzenli seyretmeyen bir çok Amerikalı da Tom Brady veya Patriots’un efsane kanatlarından ‘Gronk’ lakaplı Rob Gronkowski’yi izleyecek daha çok. Ancak bugünkü maçta aynı takımdan Julian Edelman’ı da sıkça duyacağız. Geçen yılki Super Bowl finaline Amerikan Konferansı Final maçında sakatlandığı için katılamamıştı. Play-off ve final maçlarında üst düzeye çıkan performansıyla bugünkü maça da damga vurabilecek sporculardan biri. Takımın bu yıl Super Bowl’a gelmesinde önemli emeği olan Sony Michel de bugün önemli işler yapabilecek bir diğer oyuncu. 

Rams takımında ise, oyun kuruculardan Jared Goff ve geçen yıl NFL’in en iyi defans oyuncusu seçilen Aaron Donald da sonuca etki edebilme potansiyelleri çok yüksek oyuncular. 

Bu yıl reklamlarda politik mesajlar az

Milyonlarca Amerikalı için Super Bowl aynı zamanda ‘reklam izleme’ etkinliği demek. Ülkenin ve dünyanın bir çok ünlü markasının maçın durduğu anlarda oynayacak reklamları da maçın kendisi kadar konuşuluyor. Trump’ın seçilmesinden sonraki iki Super Bowl’a ‘politik mesajlar’ veren reklamlar damga vurmuştu. Bu yılki reklamların ‘normale döndüğü’ belirtiliyor. Maçın yayıncı kanalı CBS bu yıl reklam verenlerden saniye başına 175 bin dolar alıyor. 

Super Bowl finallerinin en renkli parçalarından biri olan devre arası konserini ise bu yıl 3 Grammy ödülü sahibi müzik grubu Maroon 5 verecek.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz