Skip to content
Menu

Trump, askeri geçit töreninde tankları yine yürütemeyecek

AMERİKA BÜLTENİ (2 Temmuz 2019)

ABD dünyanın en güçlü ordusuna sahip. Yıllık resmi 700 milyar dolarlık askeri harcama ile en büyük askeri harcamaya sahip. Çok gelişmiş askeri silah ve araçlara sahip olduğu da bir sır değil. Ancak ”askeri geçit töreni” dendiğinde akıllara ABD veya Avrupa ülkeleri değil de Kuzey Kore, Çin, Rusya gibi otoriter rejime sahip ülkeler gelir. Birer gövde gösterisi olan görkemli askeri geçit törenleri otoriter rejimlerle özdeşleşmiş bir görüntü. Bu yüzden ABD’de bu hep bir hiciv konusu oldu. Örneğin, ABD’nin satirik uydurma haber gazetesi The Onion, ‘Kuzey Kore’nin 8000 kilometre yürüme menzilli bir askeri geçit töreni birliği geliştirdi” şeklindeki bir haberi ile bu askeri geçit merakını hicvetmişti.

Fakat, Donald Trump başkan olduktan sonra, ABD başkentinde de görkemli bir askeri geçit töreni yapılması gerektiği fikrini ortaya attı. 2018 yılında Gaziler Bayramında yapmak istediği geçit töreni, Washington DC belediyesinin izin vermemesi ile gerçekleşemedi. Görkemli bir geçit töreni için bütçeden kaynak bulmakta da zorlandı. 

Sonunda ABD Savunma Bakanlığı, Trump’a ‘askeri tören’ görüntüsünü sağlamaya yanaştı. Bu çerçevede Perşembe günü bir kaç tank da Kongre ile Beyaz Saray arasında uzanan National Mall’daki törende yerlerini alacak. 

Fakat, her şey yine Trump’ın istediği şekilde olmayacak. Çünkü, vergi mükelleflerinin parasıyla döşenen asfaltı ve şehir altyapısını tahrip edeceği gerekçesiyle Washington DC belediyesinin izin vermemesi nedeniyle tanklar, Pennsylvania Caddesinde yürüyüşe katılamayacak. Tırla taşındıkları yerde sadece park etmiş olarak sergilenecek. Geçit törenine ise az sayıda ‘tekerlekli’ askeri araç katılabilecek.   

Bununla beraber Trump, tankların önünden, “Salute to America (Amerika’ya Selam Dur)” adını verdiği bir konuşmayla Amerikan halkına seslenecek.

Öte yandan Amerikan kamuoyunda ise, daha çok tankların ve askeri personelin törene katılma maliyetinin parasal kaynağı tartışılıyor. 

“Askerleri onurlandırmak için değil bir adamın egosu için”

Trump başkanlığa başladığı günlerde Washington Post ile röportajında da konuyu gündeme getirerek şöyle konuşmuştu:

‘’Askeri gücümüzü ve bu gücümüzdeki gelişmeyi herkese göstereceğiz. Askerimiz Pennsylvania Caddesinde yürüyüş yapacak. Askeri güçlerimiz New York ve Washington DC üzerinde askeri geçit törenleri sırasında uçuşlar yapacak. Ordumuzu dünyaya göstereceğiz’’.

Ancak, Trump’ın askeri tankları sokmak istediği Pennsylvania Caddesinin resmi sorumlusu olan başkent DC Belediye Meclisi adına konuşan Belediye Meclisi üyesi Charles Allen, ‘’Bu askeri geçit töreninin ülkemize hizmet eden askerlerimizi onurlandırmak için olacağına kimse inanmıyor. Bu tören tek bir adamın egosunu beslemek için yapılacak’’ diye konuşmuştu. Allen attığı bir Tweet’te de, ”Özgüvensiz bir adamın kırılgan egosunu beslemek için DC sokaklarında askeri geçit mi yapılacak?” diye sormuştu.

DC Belediye Meclisi, Pazartesi günü attığı Tweet ile tankların şehirde dolaşmasına izin vermeyeceğini bir kez daha gösterdi.

Son 60 yılda tek bir askeri geçit töreni yapıldı

ABD başkenti Washington DC’de halen, Memorial Day gibi ulusal günlerde bazı askeri birliklerin de katıldığı yürüyüşler yapılıyor. Ancak sivil ağırlıklı bu yürüyüşlere askeri katılım, tekerlekli personel taşıyıcılar ve silahlar olmaksızın sembolik tören birlikleri ile sınırlı.

1991 yılındaki Çöl Fırtınasına katılan bazı birliklerin Washington DC’deki zafer yürüyüşü dışında ABD’nin son yarım yüzyılında bir askeri geçit töreni bulunmuyor. George H. Bush’un gövde gösterisinden çok seçim yatırımı olarak organize ettiği o tören ise seçimde bir işe yaramamış ve baba Bush 1992 seçiminde genç Arkansas valisi Bill Clinton’a kaybetmişti.  

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz