Skip to content
Menu

Kadın futbolculardan, ABD futbol federasyonuna ayrımcılık davası

AMERİKA BÜLTENİ (10 Mart 2019)

Bütün dünyanın uluslararası çalışan kadınlar gününü kutladığı 8 Mart günü ABD’de günün anlam ve önemine çok uyan bir hukuk mücadelesi başlatıldı. ABD Kadın milli futbol takımının 28 oyuncusu, kendilerine erkek milli futbol takımı oyunculara tanınan hak ve imkanları tanımayan ABD Futbol Federasyonu aleyhine cinsiyet ayrımcılığı ve tazminat davası açtı. 

Üç ay sonra Dünya kupasında mücadele edecek kadın futbolcular, geriye dönük olarak milli takım için oynadıkları bütün süre için, erkek futbolculara ödenen maaş, prim ve olanakların tazmin edilmesini talep ediyor. 

Los Angeles Federal Bölge Mahkemesine açılan dava dilekçesinde, yıllardır kurumsal bir cinsiyet ayrımcılığı yapıldığına dikkat çekilerek, ‘’ABD Kadın milli futbol takımı uluslararası turnuvalarda çok daha fazla şampiyonluk elde edip federasyona çok daha fazla gelir sağladığı halde, erkek futbolculara kadın futbolculardan daha fazla maaş ödeniyor’’ denildi. Federasyonun kadın futbol takımına her alanda ayrımcılık uygulandığı da örneklerle dava dosyasında yer aldı. Örneğin, kadın milli futbol takımının ticari uçuşlarla maçlara gittiği halde erkek futbol takımı için uçak kiralandığı kaydedildi. Sağlık ve tedavi olanakların da erkek sporcuların sahip olduğu olanakların kendilerine tanınmadığına dikkat çekildi.

Takımın yıldız oyuncularından Alex Morgan, ”kadın erkek eşitliği mücadelesinin de sahadaki mücadelemizin bir parçası olduğuna inanıyoruz” dedi.

ABD Kadın milli futbol takımı, 2015’teki son dünya kupası da dahil bugüne kadar gerçekleşen 7 Dünya Kupasından üçünü kazanarak dünyanın en güçlü takımlarından birine dönüşmüş durumda. Yine bugüne kadar kadın futbol turnuvasının yer aldığı 6 olimpiyatta da 4 kez altın madalyaya ulaşmayı başardılar.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz