Skip to content
Menu

İngiliz muhafazakarlar, ülkenin bölünmesini AB’ye geri dönmeye tercih ediyor

Brexit Partisi lideri Nigel Farage ve İngiltere’nin ve muhafazakar partinin bir sonraki başbakanı olmaya çok yaklaşan Boris Johnson (sağda), AB karşıtı katı yaklaşımlarıyla İngiliz politikasının iki kilit figürüne dönüşmüş durumda. .

AMERİKA BÜLTENİ (19 Haziran 2019)

İngiltere Muhafazakar Parti tabanında çoğunluğun, partinin ve ülkenin bölünmesini, Avrupa Birliğine geri dönmeye tercih ettiği ortaya çıktı. 

YouGov tarafından yapılan ankete göre, yakında İngiltere Başbakanı a olacak, partinin yeni liderini seçmeye hazırlanan muhafazakarların çoğunluğu, İngiltere’nin AB’den ayrılmasının tek yolu İskoçya ve Kuzey İrlanda’nın İngiltere’den kopması olursa bu bölünmeyi tercih edeceklerini söyledi.

Ankete göre iktidardaki muhafazakar partililerin yüzde 63’ü Brexit’i garanti altına alacaksa İskoçya’nın İngiltere’den kopmasına razı. Yüzde 61’i ise ekonominin ciddi oranda hasar görmesini, Avrupa Birliğinde kalmaya tercih ediyor. Yüzde 59 ise, AB’den çıkmak için gerekiyorsa Kuzey İrlanda’nın da İngiltere’den ayrılmasına razı olduğunu belirtiyor. 

Muhafazakar Partililerin yüzde 54’ü ise, sonuçta muhafazakar partinin dağılmasına neden olacaksa bile Brexit’te ısrar edilmesinden yana. 

Anket muhafazakar parti tabanının son üç yılda ne kadar aşırı sağa kaydığının göstergesi oldu. Muhafazakarların yüzde 46’sı AB ve göçmen karşıtı Brexit Partisinin lideri Nigel Farage’ı Muhafazakar Partinin lideri olarak görmekten memnun olacağını belirtiyor. Bu fikri beğenmeyenlerin oranı ise yüzde 40. 

Brexit referandumunda AB’den ayrılmaya İngiltere’de büyük oranda evet çıkarken, Birleşik Krallık’ın diğer iki parçası olan Kuzey İrlanda ve İskoçya’da hayır oyları baskın çıkmıştı. 

Muhafazakar Parti’de Theresa May’in başbakanlıktan ve parti liderliğinden istifasından sonra bugünlerde parti liderliği seçimleri yapılıyor. Londra eski belediye başkanı ve son iki yılda dışişleri bakanlığı yapan popülist politikacı Boris Johnson partinin liderliğinde ve İngiltere başbakanlığına en yakın isim.