Skip to content
Menu

New York Belediyesi ünlü sahafı ‘tarihi eser’ ilan etti

AMERİKA BÜLTENİ (16 Haziran 2019)

The Strand Bookstore‘, 2,5 milyon kitabıyla New York’un ve dünyanın en büyük kitap evi ve sahaflarından biri. 92 yıllık ünlü sahaf dükkanı bu hafta New York Belediyesi ile karşı karşıya geldi. 

New York Belediyesi Tarihi Binalar Kurulu, Strand kitabevini ve 63 yıldır kullandığı binayı ‘kentin simgesi tarihi eser’ olarak kabul etti. Ancak bu karar, kitabevinin üçüncü kuşak sahibi olan Nancy Bass Wyden’ı çok da memnun etmedi. 

Wyden’ın, bu kararın, kitap evinin işletmesini zorlaştıracağı savunması, New York’ta, kitap evinin kendisi mi yoksa binası mı daha değerli tartışmasına yol açtı.

Strand’ın hali hazırda New Yorkluların gözünde şehrin simgesi bir yer olduğunu belirten Wyden, belediyenin kararının ise, Strand’ı mevzuat gereğince artık kitap evinin içinde ve dışında hiçbir düzenleme yapamaz hale getireceğini dile getiriyor. Kitap evinin bütün iç düzen, tadilat ve dekorasyon işlerinin artık büyük bürokratik zahmet ve ekstra maliyet çıkaracağına dikkat çekiyor. ‘’İşletmemiz, çok cüzi bir kâr üzerinde ayakta kalabiliyor. Büyük çoğunluğu sendikalı 288 çalışanımız var. Kitaplara ticari mal muamelesi yapmamakla biliniyoruz. Bir de şehir yönetiminin üzerimize yıkacağı yükü çekemeyiz’’ diye konuşuyor. 

Wyden’ın eleştirileri sonrası New York Belediye Başkanı Bill de Blasio bir basın toplantısı düzenleyerek, ünlü sahafı ve New Yorkluları aldıkları kararın, kitap evine olumsuz etkisi olmayacağı konusunda ikna etmeye çalıştı. 

Blasio, aldıkları kararın, kitap evine ekstra hiç bir maliyet çıkartmayacağı konusunda garanti vereceklerini söyledi. 

Belediye Başkanı daha sonra Twitter hesabından da ‘üniversite yıllarından beri Strand’tan kitap satın aldığını ve buranın şehrin en özel mekanlarından biri olduğunun farkında olduğunu’ paylaştı. 

New York Tarihi Binaları Koruma Kurulu Başkanı Sarah Carrol da, Medium üzerinden yaptığı paylaşımda, kurul personelinin her zaman, ünlü sahafla yakın işbirliği içinde olacağını ve binayı koruma kararının, kitap evinin satış ve maliyetlerini olumsuz etkilememesi için özel çaba harcanacağını yazdı. 

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz