Skip to content
Menu

Eğriyi Düzlemek nedir? Maçlar, konserler, toplu ibadetler neden iptal ediliyor?

AMERİKA BÜLTENİ (13 Mart 2020)

Koronavirüs salgınında ilk vakaların görülmeye başladığı ülkelerde aslında zamana karşı bir yarış da başlıyor. Bu aşamada en önemli soru ise, ‘salgın ülkede ne kadar kişiye ve ne kadar zamanda bulaşacak?’ sorusu.

Koronavirüs bulaşan insanların çoğu görece ‘ılımlı’ belirtilerle atlatıyor. Bu da koronavirüsün bir ülkede çok hızlı yayılmasının en önemli nedeni. Çoğu kişi virüse yakalandığını birden fazla kişiye de bulaştırdıktan sonra öğrenebiliyor. Veya hiç bir zaman haberi bile olmuyor.

Yeterince önlem alınmamış bir ülkede ölüm oranı çok daha yüksek olabiliyor. Bunun en önemli nedeni ise aniden yüzbinlerce kişinin hastanelik olması ve hastanelerin bu yükü kaldıramaması nedeniyle, çoğu insanın gerekli tedaviyi zamanında görememesi.

İşte, salgının ilk görülmeye başladığı anda okulların tatil edilmesi, spor karşılaşmaları, konserler, toplu ibadetlerin iptal edilmesinin önemi burada ortaya çıkıyor. Epidemologlar, bu uygulamaya ‘Eğriyi Düzlemek‘ diyor.

Biyolog, Carl Bergstrom, ”bir ülkede virüse kapılacak vaka sayısını azaltmak mümkün olmasa da, salgının yayılma hızını azaltmak çok çok kritik” uyarısı yapıyor.

Bu durumu açıklayan ve Amerikan Salgın Hastalıklar Önleme Dairesi (CDC) tarafından hazırlanan bir grafiğe bugünlerde bir çok uzmanın dikkat çekmesinin nedeni bu.

”Eğriyi Düzlemek”, toplu her türlü etkinliğin durdurulmasının amacının, hastalığa yakalanmaktan korumak olmadığına, hastalığın toplumda yayılma hızını azaltmaya yönelik olduğu anlamına geliyor. Stadyumlarda, konser salonlarında, okullarda, ibadethanelerde bu tür bir araya gelmeleri ‘doğru zamanda’ engelleyebilen Tayvan, Hong Kong, Güney Kore gibi ülkeler, salgının merkez üssüne oldukça yakın olmalarına rağmen başarılı bir performans sergiliyorlar. Salgının merkez üssüne oldukça uzak İtalya ise bu tür önlemleri çok geç almanın bedelini ağır şekilde ödüyor. Hastalığın toplumda yayılma hızı arttıktan sonra gelen tedbirler genellikle çok yetersiz kalıyor.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz