Skip to content
Menu

‘’Koronavirüsün laboratuvarda üretildiğinin bilimsel bir kanıtı yok’’

Doktor Anthony Fauci, Trump ile birlikte Beyaz Saray’daki bir Kovid-19 brifingi sırasında.

AMERİKA BÜLTENİ (5 Mayıs 2020)

ABD Ulusal Sağlık Enstitüsünün Başkanı Anthony Fauci’den Trump destekçisi bazı kesimlerin de yaygınlaşmasına yardım ettiği, ‘’yeni koronavirüsün Çin’deki laboratuvarlarda yapay üretilmiş bir virüs olduğu’’ şeklindeki komplo teorisine yalanlama geldi. National Geographic dergisine açıklama yapan Fauci şöyle konuştu: 

‘’Virüsün yarasadan insana kadar ulaşmasındaki evrimine bakıldığında, bilimsel veriler, çok güçlü bir şekilde, bu virüsün yapay olarak veya kasıtlı olarak üretilemeyeceğini gösteriyor. Virüsün geçirdiği süreç içindeki adım adım gerçekleşen evrim aşamaları çok güçlü bir şekilde bu virüsün doğal evrim geçirdiğini ve sonra da diğer canlı türlerine geçtiğini gösteriyor.’’

Fauci, yine bilimsel verilerin, ‘’birilerinin bu virüsü vahşi doğada keşfedip laboratuvara getirdiği ve bu laboratuvardan kazara dışarı taştığı’’ şeklindeki alternatif komplo teorisini de desteklemediğini net şekilde vurguladı. 

Yaz aylarını ikinci dalgaya hazırlıkla geçirmeliyiz

Fauci, en önemli endişesinin ise, sonbahar veya kış aylarında ‘’koronavirüsün ikinci dalgası’’ diye adlandırılan yeniden yükselmesi olasılığına karşılık ABD’nin yeterince hazırlıklı olmaması olduğunu söyledi. Fauci, yeni bir yükseliş dalgasından önce, yaz aylarında, başta test imkanları olmak üzere mutlaka yeterli hazırlığın yapılması gerektiğini kaydetti. 

‘’Bu virüsün kendiliğinden aniden yok olup gideceğini sanmıyorum’’ diye konuşan Fauci, ‘’Daha bir süre daha bizimle beraber olacağı görünüyor. Ve uygun vasatını bulduğunda yeniden yükselecektir.’’ diye konuştu.        

Aşı tarihi bir hız rekoruyla Ocak ayında kullanıma hazır hale gelebilir

Fauci, Kovid-19 aşısınının ise tarihi bir hız rekoru ile yakın bir gelecekte geliştirileceğine güçlü bir inanç beslediğini de söyledi. İlk aşıların, klinik deney aşamasına yaz başlarında geçeceğini beklediğini belirtti. Ona göre, nihai aşı da en erken 2021 Ocak ayında hazır olabilir. Bu da bugüne kadar bir hastalık için en hızlı geliştirilmiş aşı olacağı anlamına geliyor.  

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz