Skip to content
Menu

Minneapolis, polis teşkilatını dağıtıyor

AMERİKA BÜLTENİ (8 Haziran 2020)

Minneapolis Belediye Meclisi, bir mensubunun George Floyd’u öldürmesiyle ABD’yi sarsan protestolara neden olan polis teşkilatını, ‘’mevcut teşkilatın reform edilemez durumda olduğu’’ gerekçesiyle dağıtıyor. Belediye Başkanının karşı çıktığı öneri, Belediye Meclisinde, ‘veto edilemez’ çoğunluk desteğine ulaştı. Belediye Başkanı Jacob Frey, tasarıya destek vermediği için, haftasonu katıldığı protesto yürüyüşünün katılımcılarınca miting alanından kovulmuştu. 

Belediye Meclisi Başkanı Lisa Bender’ın çoğunluk oyu adına okuduğu yazılı açıklamada, ‘’Minneapolis’te ve ABD geneli şehirlerdeki mevcut polis teşkilatı sistemi, şehirlerimizi güvenli hale getirme, topluma güven vermede başarısız. Bütün reform çabalarımız başarısız oldu’’ dedi. 

Bender, toplumsal denetime açık, toplumla ilişkileri daha güçlü, şeffaf bir yeni kent güvenliği sistemi kurmayı istediklerini kaydetti.  

Minnesota eyalet yönetimi de geçen hafta içinde, Minneapolis polis teşkilatında ‘sivil hakları soruşturması’ başlatmıştı. Eyalet Valisi Tim Walz, ‘’eyaletteki polis teşkilatlarında, kökleri kuşaklarca geriye giden sistemli ırkçılığı artık söküp atacakları’’ vaadinde bulunmuştu. 

Öte yandan ABD Kongresine de bugün, Demokrat milletvekillerince, 2020 Polislikte Adalet Yasası adı altında bir reform tasarısı sunulacak. Tasarı, ABD genelindeki yerel polis teşkilatlarına, hukuk konusunda yeni standartlar getiriyor. 

Floyd’un cenaze töreni Salı günü

46 yaşında öldürülen George Floyd’un cenazesi bugün memleketi Houston’da katafalka konulacak. Floyd, yarın yapılacak cenaze töreninden sonra Houston’da toprağa verilecek. Öte yandan, Floyd’u öldürdüğü için tutuklanan eski polis memuru Derek Chauvin de bugün ilk kez hakim karşısına çıkarılacak. Üç polis memuru da yardım ve öldürmeye destekten dolayı aynı dava kapsamında yargılanacak. 

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz