Skip to content
Menu

New York eyaletinin 2024 mali yılı bütçesi 237 milyar dolar

 

AMERİKA BÜLTENİ (29 Nisan 2024)

New York eyalet kongresi, eyalet tarihinin en büyük bütçesini onayladı. Buna göre New York’un eyalet bütçesi 2024 mali yılı için 237 milyar dolar olarak kabul edildi. Eyalet valisi Kathy Hochul, seçim yılında eyalet kongresindeki Demokrat milletvekillerinin desteğini kaybetmeden muhalif Cumhuriyetçilerin en çok eleştirdikleri sorunlara çözüm arama dengesinde bütçeyi Kongreden geçirmeyi başardı. Uzlaşma arayışları, bütçenin son tarih olan 1 Nisan’dan üç hafta sonra ve Ocak ayında eyalet kongresine sunulan orijinal bütçe miktarını aşarak çıkmasına yol açtı.

2024 bütçesi, New York eyalet sakinlerine herhangi bir vergi artışı öngörmüyor.

Bütçedeki artışın en önemli sebeplerinden biri, Demokratların, Cumhuriyetçi muhalefetin en çok kullandığı iki konu olan suç oranını ile yaşam maliyeti giderlerinin yüksekliği ile mücadele konusunda yapılmasını istediği yeni yatırımlar.

New York eyalet valisi Hochul’un bütçede en öncelikli konu haline getirdiği New York’ta güç yetirilebilir barınma imkanlarının sağlanması konusunda iki önemli politikaya kaynak ayrıldı. Eyalette, uygun barınma fiyatlarına sahip konut inşa edecek yatırımcılara bir dizi teşvik getiriliyor. Ayrıca eyaletteki mevcut kiracıları, orantısız kira artışlarından koruyacak bazı sınırlamalar ve finansal imkanlar da kabul edildi. Solcu milletvekillerinin, kiracıların çıkarılmasını oldukça zorlaştıran teklifleri ise kabul edilmedi.

New York’ta alışveriş merkezleri ve dükkanlardan mal çalmadaki artışa karşı önlemler de  yeni bütçeye girdi. Bu konuda alışveriş merkezlerine polis güvenliği desteği sağlanırken, alışveriş merkezlerine veya çalışanlarına yönelik saldırılarda ceza oranları yükseltiliyor. Alışveriş merkezleri ve işletmelerin güvenlik harcamalarına vergi muafiyeti de getiriliyor.

Ayrıca, New York’ta nefret suçları ile mücadele de genişletiliyor. Buna göre 20 yeni sözel veya fiziksel tavır daha nefret suçu kapsamına alındı.

(New York Eyalet Valisi Kathy Hochul)

Hochul’un, eyaletin Buffalo kentinde kurulacak ve yapay zekadaki gelişmelerin New York’taki yaşama ve New Yorklulara olası etkileri ve çözüm yolları konusunda araştırmalar yapacak “Empire AI” adlı araştırma ünitesi de kuruluyor.

Eyaleti etkileyen göçmen krizi ile mücadelenin bütçesi 2.4 milyar dolar olacak. Bu para, özellikle de eyaletin New York şehrinde yoğunlaşan 185 bin kadar sığınmacının, barınma, sağlık ve iltica mahkemelerindeki hukuksal mücadelelerine destekte kullanılacak.

Belli bir gelirin altındaki bebekli ailelere sağlık bakımı ve beslenme yardımı olarak da 70 milyon doların üzerinde bir kaynak ayrıldı.

Başkenti Albany olan New York eyaleti yaklaşık 20 milyon nüfusu ile ABD’nin dördüncü en kalabalık eyaleti konumunda. Eyaletin en büyük kenti New York City, ABD’nin en büyük şehri konumunda. 140 bin kilometrekare yüzölçümü ile ABD’nin coğrafik olarak 27’nci büyük eyaleti.