Skip to content
Menu

South Dakota valisi, eyaletin beşte birine seyahat edemiyor

AMERİKA BÜLTENİ (19 Mayıs 2024)

South Dakota eyalet valisi Kristi Noem ile eyaletteki yerli ulus yönetimleri arasındaki gerilim büyüyor. Eyaletteki Yerli Rezervasyon Bölgelerinin art arda vali Kristi Noem’e yasak koyması nedeniyle, Noem valisi olduğu eyaletin beşte birine seyahat edemez hale geldi.

(Kristi Noem)

Donald Trump’a yakınlığıyla bilinen ve 2024 seçiminde Trump’ın başkan yardımcısı adayı olmak için sergilediği çabalarla ABD ulusal gündeminde de konuşulan bir isim haline gelen Vali Noem, kendi eyaleti içinde büyük bir seyahat sorunu ile karşı karşıya kaldı.

Noem’in yerli ulus liderlerinin, suç kartelleri ile işbirliği yaptığı yönündeki açıklaması sonrası, ikisi bu hafta olmak üzere şimdiye kadar 7 Kızılderili ulusu rezervasyon bölgesi valiye yerli ulusu rezervasyon bölgesine giriş yasağı koydu.

Crow Creek Sioux, Yankton Sioux, Sisseton Wahpeton Oyate, Oglala, Rosebud, Cheyenne River ve Standing Rock Sioux’ları eyalet valisine yasak koyan yerli ulus bölgeleri. Bu 7 bölge, South Dakota eyalet yüzölçümünün yüzde 20’sini oluşturuyor. Yerli ulus sözcülerinin yaptığı açıklamada, eyalet valisinin kendilerine karşı korku ve paranoya yaratarak bundan politik olarak nemalanmaya çalıştığı savunuluyor. Açıklamada, “Valinin, bütün Kızılderilileri suçlu gibi göstermek yerine Kızılderili rezervasyon bölgesi güvenlik birimleri ile işbirliğini artırıp varsa elinde somut delillerle suça mücadeleye katkı yapması gerek” denildi.

Yeni başlayanlar için Kızılderili Rezervasyonları klavuzu