Skip to content
Menu

Cumhuriyetçi Partide gözler Iowa’da esecek rüzgarın yönünde

Amerikan iç politikasının nabzı bugün Iowa eyaletinin Ames şehrinde yapılacak parti içi aday yoklamasında olacak. Ames Straw Poll adı verilen yoklama, Iowa’nın her yerinden katılımcılar katıldığı için Iowa Straw Poll şeklinde de anılıyor. Kongre-festival karışımı etkinlik, her başkanlık seçimi yılı öncesindeki Ağustos ayında eyaletin Ames şehrinde gerçekleşiyor.

İşte A’dan Z’ye Iowa straw poll hakında blmek istedikleriniz:

Iowa neden önemli?

Çünkü parti içi önseçim maratonu Iowa’dan başlıyor. Iowa’yı kazanan aday rakiplerinin önüne geçiyor ve diğer eyaletlerdeki tabana ekndini gösterme fırsatı yakalıyor. Iowa resmi önseçimi 6 Şubat 2012 tarihinde gerçekleşecek.

Neden Ames?

Çünkü Ames, Iowa’nın coğrai olarak en ortasındaki şehir. Bu nedenle eyaletin her yerinden insanlar buraya akıyor ve oy kullanıyor yoklama günü.

Bugün Ames’te ne olacak?

Bugün Iowa State University kampüsünde gerçekleşecek yoklamaya, Cumhuriyetçi Partiye üye, isteyen her Iowalı, 30 dolar katılım ücretini öderse katılıp oy kullanabiliyor. Bu nedenle her adayın kampanya örgütü, eyaletin her yerinden otobüslerle, 30 dolarlık katılım ücretini kampanya bütçesinden ödeyerek bedava yolculuk ve yemek ikramı da yaparak taraftarlarını buraya taşıyor. Geçmişte Iowalı olmayanların da oy kullandığı tespit edildiği için artık oy kullanmak için Iowa’da yaşadığını belgeyle ispat etmek gerekiyor.

Niye ‘straw’ deniyor?

‘’Straw poll’’ deyimi siyasette, bağlayıcılığı olmayan ön yoklamalar için kullanılıyor. Örneğin BM Genel Sekreterliği seçimlerinden önce de ‘straw poll’ yapılarak nabız yoklanıyor. İnce bitki sapı demek olan ‘straw’ adının verilmesi, bunların rüzgarın estiği yöne kolayca eğilmelerinden. Böylece rüzgarın ne yöne estiğinin tespiti iması yapılmış oluyor.

Sonuçların önemi ne?

Iowa Straw Poll’un sonuçlarının parti içi yarışta bağlayıcılığı yok. Ancak, Iowa’da hangi adayın önde olduğunun gösterdiği varsayılıyor. Kendini göstermek isteyen adaylar için de önemli bir kampanya ve tanıtım başarısı sağlıyor.

Ancak, 1979 yılından beri yapılan bu kamuoyu yoklamasında birçok kez ‘straw poll’da kazanan aday ile Iowa resmi önseçimini kazanan adayın farklı olması da bu yoklamanın o kadar kesin bir sonuç anlamına gelmediğini gösteriyor. Örneğin 2008’de yapılan son ‘Iowa straw poll’u Mitt Romney kazanmasına rağmen, Iowa önseçimini Mike Huckabee kazanmıştı. Parti için yarışın nihai galibi ise Iowa’da üçüncü olan John McCain olmuştu.  Bu kamuoyu yoklamasının en somut sonucu ise, Ames ekonomisine yıl boyunca idare edecek bir katkı sunması. Ülkenin her yerinden binlerce Cumhuriyetçi Partili ve medya mensubu 60 bin nüfuslu bu şehre akın ediyor.

Hangi adaylar katılıyor?

Şu ana kadar katılacağı kesinleşmiş adaylar şunlar:

Michele Bachmann

Herman Cain

Newt Gingrich

Jon Huntsman

Thaddeus McCotter

Ron Paul

Tim Pawlenty

Mitt Romney

Rick Santorum