Skip to content
Menu

Merriam-Webster sözlüğü yılın sözcüğünü seçti; Adalet

AMERİKA BÜLTENİ (19 Aralık 2018)

Amerikan İngilizcesinin en önemli kelime referans kaynaklarından biri olan Merriam-Webster sözlüğü, 2018 yılında sözlükte en fazla aranmasına ve haber kaynaklarında kullanılma sıklığına bakarak yılın sözcüğünü ‘adalet (justice)’ olarak ilan etti. Aylık 100 milyonu aşkın sayfa görüntülenmesine sahip sözlükte, adalet sözcüğünün aratılmasında, bir önceki yıla göre yüzde 74 artış yaşandı.

Öte yandan Oxford Sözlüğü yılın sözcüğü olarak ‘toxic (zehirli)’i seçerken, en popüler sözlük sitelerinden biri olan Dictionary.com ise ‘’Misinformation’’u (yanlış bilgilendirme) yılın sözcüğü olarak seçti. 

Merriam-Webster sözlüğünün yayın yönetmeni Peter Sokolowski, ‘adalet’ sözcüğünün bu yıl sürekli olarak sözlüğün web sitesinde en çok bakılan 20-30 sözcük arasında yer aldığını söyledi. 

Peki herkesin anlamı hakkında belli bir fikre sahip olduğu ve yazılışını bildiği bir sözcüğe neden sözlükten bu kadar sıklıkla bakıldı?  Sokolowski’ye göre, ‘sosyal adalet’ten, ‘adaletin tecellesinin engellenmesi’ne kadar bu kelime etrafındaki tartışmalar. Sokolowski, kelime seçimlerinin bir ediyoryal tercih olmadığını verisel bir değerlendirmenin sonucu olduğunu vurgularken, ‘Biz de doğrusu bu kadar bilindik bir kelimenin karşımıza çıkmasına şaşırdık. Ama ülkede bu yıl üzerinde en fazla düşünülen konuşulan kelime bu’ dedi. 

Yılın kelimesi olmaya yaklaşan diğer kelimeler arasında ise, “maverick” (ölen senatör John McCain’in lakabı); Aretha Franklin’in ölümünden sonra sıkça çalınan şarkısının adı olan “respect” Stan Lee’nin ölümü sonrası sıkça kullanılan “excelsior” ve Trump’ın 22 Ekim’deki Texas mitinginde ‘ben bir milliyetçiyim’ diye ilan etmesinden sonra sıkça bakılan “nationalism” gibi kelimeler de yer aldı. 

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz