Skip to content
Menu

Çinli doktorlar: Avrupalı meslektaşlarımız Wuhan’daki hataları tekrarlıyor

Wuhan’daki geçici hastanelerden birinde bir doktor, hastalarla görüşmesinde. 21 Şubat 2020.

AMERİKA BÜLTENİ (17 Mart 2020)

Avrupa, koronavirüs haberlerinde salgının başladığı ve şu ana kadar en kötü etkilediği ülke olan Çin’i bile gölgeledi. Salgının ortaya çıktığı Wuhan’daki doktorlar, Avrupa’da, kendi hatalarının tekrarlanmasını endişe verici bulduklarını açıkladılar.

Wuhanlı doktorların en büyük uyarısı ise, Avrupa’daki hastanelerdeki sağlık personeli ve doktorların, kendilerini korumayı yeterince ciddiye almaması konusunda. Wuhan’da, salgının ilk başlangıcında hastalık hakkındaki bilgisizlik ve ani artan hasta sayısı karşısındaki donanım eksikliği, Ocak ayında binlerce sağlık görevlisinin de virüsü kapmasına yol açmıştı. Çin’de bugüne kadar en az 46 hastane görevlisi ve doktor yaşamını yitirdi. Pekin Birlik Tıp Üniversitesi Hastanesi profesörü Wu Dong, yanında üç önde gelen Çinli doktor ile birlikte bulundukları Wuhan’dan, Pekin’deki gazetecilere açıklamalar yaptılar. 

Wu dong, virüsle etkin mücadele için her sağlık görevlisinin sağlıklı olmasının çok önemli olduğuna dikkat çekerek, ‘’Avrupalı meslektaşlarımızın virüse yakalanma günlük oranı, Wuhan’da ilk haftalardaki oran ile aynı. Sağlık görevlilerinin korunması öncelik olmalı’’ diye konuştu. Haftalardır ‘geliyorum’ diyen virüse rağmen, Avrupa ve Amerika’daki hastaneler ve tıbbi personel, salgına karşı hazırlıksız ve donanımsız yakalandılar. Birçok yerde, maske başta olmak üzere koruyucu tıbbi malzeme eksikliği yaşanıyor.  

Brifinge katılan Profesör Du Bin ise Wuhan’da en çok Kulak Burun Boğaz doktorlarının virüs kaptığına dikkat çekerek, ‘’Kişisel kanaatim, bu branştaki meslektaşlarımızın hastalarına fiziksel olarak çok fazla yaklaşmak zorunda olmaları enfeksiyon kapmalarını kolaylaştırıyor. Doktorların bile, kendilerini nasıl koruyabilecekleri konusunda yeniden bilgilendirilmeleri çok önemli’’ şeklinde konuştu. 

Doktorların, dikkat çektiği diğer konulardan bazıları şunlar: 

Teste öncelik verilmesi

2003 yılında SARS salgınına neden olan eski koronavirüsün aksine yeni koronavirüs, enfekte ettiği bazı vakalarda ya çok ılımlı belirtiler gösteriyor veya hiçbir belirti göstermiyor. Bu da, çoğu insanın, kendisinin başkalarına virüs bulaştırmakta olduğunu fark etmemesine neden oluyor. Wuhan’da virüs mücadelesi yürüten doktorlar, nükleik asit testinin önemine dikkat çekiyor. Mümkün olduğunca çok şüpheliye test uygulamaya çalışılmasının önemine dikkat çeken Profesör Du, ‘’test, test, test’’ diye konuşarak mücadeledeki en önemli üç şeye dikkat çekiyor. Bir çok ülkenin testten çok mevcut hastalara yoğunlaşması, hasta sayısının her geçen gün daha da büyümesine neden oluyor. Asya’da Çin’den sonra en fazla vakanın görüldüğü Güney Kore’nin, günlük on binlerce test uygulayarak salgını görece kontrol altına almasına dikkat çekiliyor. 

Çocuklar, yetişkinler 

En ciddi tehdit altındaki grup 60 yaş üzeri insanlar olsa da, çocuklar da Covid-19 hastalığına yakalanıyor. Dünya Sağlık Örgütünün Pazartesi günkü toplantısında bazı çocuk vakalarda ölümler yaşandığına da dikkat çekildi. Bununla beraber, yetişkinler, çocuklara göre 2.7 kat daha fazla enfekte oluyor. Enfekte olan çocukların çoğu, aile içinde virüs kapmış kişilere yakınlıktan dolayı kapıyor. 

Profesör Du, virüs kapan çocukların çok büyük bölümünün ılımlı belirtilerle hastalığı geçirdiğine dikkat çekerek, en azından Wuhan’da tamamının yaşadığını kaydetti. Amerikan Tabipler Birliği de ABD’de bilinen 9 çocuk vakanın hiçbirinin şiddetli hastalık yaşamadığını ve yoğun bakım tedavisi ihtiyacı oluşmadığını belirtti. 

Çin’deki durum

Çin’de salgının ülke içinde kontrol altına alındığını belirten doktorlar, ‘’ancak, dağınık vakalara ve dışardan tekrar Çin’e geri gelecek bir salgına karşı da alarmda kalmaya devam etmeliyiz’’ dediler. 

‘’Her ülkenin Covid-19 durumu kendine özgü’’ diye konuşan Profesör Wu, ‘’Kimseye bizim yaptığımızı yapın diyebilecek durumda değiliz. Herkesin kendi ülke şartlarına göre mücadele yöntemi belirlemesine saygımız var. Ancak, herkesin, salgını çok ciddiye almasının, günlük davranışlarını değiştirmesinin ve yapılması gerekli olanları yapmasının önemine bir kez daha dikkat çekmek istiyorum’’ dedi.