Skip to content
Menu

Cumhuriyetçi adayların Las Vegas buluşması, seçim yarışında tansiyonu yükseltti

Mitt Romney ile Rick Perry arasında tansiyon oldukça yükseldi

AMERİKA BÜLTENİ (19 Ekim 2011)

Öyle görünüyor ki ‘Günah şehri (Sin City)’ olarak anılan Las Vegas, Cumhuriyetçi adayların içlerinde tuttukları öfkeyi de dışarı çıkardı. Cumhuriyetçi Partili adaylar, son altı haftadaki beşinci açıkoturumu Nevada’nın Las Vegas şehrinde gerçekleştirdi. Bugüne kadarki en sert ve kişisel polemiklere sahne olan Cumhuriyetçi buluşmasında birşey artık açık olarak ortaya çıktı: Partideki adaylık mücadelesi, 8 aday olmasına rağmen gerçekte Texas valisi Rick Perry ile Massachusetts eski valisi Mitt Romney arasında yaşanıyor. Açıkoturumlarda çizdiği zayıf profil nedeniyle anketlerde hızla üçüncülüğe düşmesine rağmen, Rick Perry, parti içindeki değişik eğilimlerdeki anti-Romney kampını bir araya toplayabilecek aday olarak görülüyor. Son iki haftada denkleme giren Herman Cain’in ise, parti içi yarışın tüm adayların taraftarlarınca bile en sevilen ismi olmasına rağmen kalıcı olup olmayacağından kimse emin değil.

Salı akşamı Las Vegas’ta CNN tarafında organize edilen ve Anderson Cooper’ın yönettiği açıkoturuma Mitt Romney ile Rick Perry’nin yaklaşık 2 dakikalık karşılıklı polemiği damga vurdu. Bir ara Romney elini Perry’nin omuzuna koyarak, ‘’Konuşmaya devam edecek misin, yoksa söylemem gereken şeyi söylememe izin mi vereceksin?’’ diye konuştu. Biraz sonra daha da sinirlenen Romney Perry’e, ‘’Başkalarının sözlerini bitirmesine izin verme konusunda sorunlusun’’ diye çıkıştı. Ancak gecenin ilerleyen dakikalarında Temsilciler Meclisi eski Başkanı Newt Gingrich ile Pennsylvania eski senatörü Rick Santorum, Rick Perry’nin yerine Mitt Romney’e çok daha somut politika eleştirileriyle saldırdı.

Romney sarsıldı ama yıkılmadı

Başından beri yarışın doğal lideri gibi gözüken ve yarıştaki en istikrarlı aday olan Mitt Romney ilk kez bir açıkoturumda bu derece sarsıldı ve kendini kaybetti. Ancak buna rağmen, Cumhuriyetçi podyumun en mutedil adayı olarak kalmaya devam ediyor. Cumhuriyetçi Partinin, diğer adaylarla bağımsız seçmenleri kaybetme, Romney ile tabanın şevkini kaybetme arasındaki ikilemi de sürecek gibi…

Perry kavgaya hazır gelmişti

Açıkoturumlardaki zayıf performansı ile anketlerdeki liderliğini birkaç haftada kaybeden Rick Perry ise gecenin kendini en fazla geliştirmiş adayı olarak öne çıktı. Perry, ‘kavgaya hazır’ geldiği açıkoturumda, Romney’e karşı göçmenlik ve sağlık sigortası konularında girdiği polemiklerle, tabanın yeniden yıldızı olmayı başaramasa da taraftarlarına yeniden umut aşıladı.

Herman Cain’i herkes seviyor ama…

Hiç şüphesiz açıkoturum başlarken herkesin gözünün üstünde olduğu isim, son haftaların yıldızı Herman Cain’di. 9-9-9 şeklinde formüle ettiği ‘’yüzde 9 satış vergisi, yüzde şirket vergisi yüzde 9 gelir vergisi’’ planıyla parti içinde öyle bir popülerlik elde etti ki diğer adaylar son bir haftada benzeri somut ve radikal çözümler içeren planlar açıklamak zorunda kaldı. Yarışta tabanın en sevdiği aday ve eiyi hitabete sahip isim olarak kalmaya devam ediyor.

Santorum niye hala yarışta?

Rick Santorum’un neden hala yarışta durduğunu merak eden çok. Ancak, bazı somut planları ve yaklaşımıyla, lider adaylardan birinin başına yol kazası gelirse yerini dolduracak isim olarak kalmaya devam ettiğini yine gösterdi.

Michele Bachmann hırslı ama kifayetsiz aday

Yaz aylarının yıldızı Michele Bachmann ise artık, önsecim dekorunu ‘bir de kadın aday olsun’ diye tamamlayan bir unsura dönüştü yarışta. Hiçbir vizyonu olmamasına rağmen devam eden hevesiyle her açıkoturumda biraz daha tuhaf bir görüntü sergiliyor. Diğer adaylar konuşmak için kimseden izin almazken, söz söylemek için elini kaldırıp izin beklemesi de, Daily Beast’ten John Avlon’un ifadesiyle ‘’ilkokul öğrencisi’’ havasındaydı. Las Vegas dendiğinde herkesin aklına ilk gelen cümle olan ‘Las Vegas’ta olan Las Vegas’ta kalır’ klişesinde atıfla, Las Vegas’ta olan Las Vegas’ta kalmaz artık sözüyle dikkat çekebileceğini düşünen bir kampanya ekibine sahip olması da cabası…

60 saniyede Cumhuriyetçi Parti Las vegas açıkoturumu

 

İLGİLİ HABERLER:

Pew’den medya araştırması: Amerikan medyası hangi 2012 adayına karşı en fazla negatif?

Cumhuriyetçilerde ‘’ayın popüler adayı’’ sırası, siyahi aday Herman Cain’de..!

Cumhuriyetçi başkan aday adayları Charlie Rose’un masasında buluştu