Skip to content
Menu

Illinois eski valisi Rod Blagojevich, 14 yıl hapis cezasına mahkum oldu

AMERİKA BÜLTENİ (7 Aralık 2011)

ABD Başkanı Barack Obama’nın senatoda boşalan koltuğuna atama yetkisini para karşılığında kullanarak istismar ettiği iddiasıyla başlayan süreç sonrası istifa eden ve hakkında federal dava açılan Illinois eyaleti eski valisi Rod Blagojevich, 14 yıl hapse ve 20 bin dolar para cezasına mahkum edildi. ABD’deki en üst düzey Sırp kökenli politikacılardan biri olan Blagojevich, mücadelesini sürdüreceğini söyledi.

Vali suç işlerse bu eyalette düzen kalmaz

Blagojevich’e 14 yıl gibi oldukça ağır bir cezayı veren federal hakim James Zagel, cezanın miktarını açıklamadan önce, ‘’Eğer Illinois’nin valisi suç işlerse, eyalette düzen kalmaz, yıkılır’’ diyerek, cezanın ağır olacağının sinyalini verdi.

Blagojevich’i hapse götüren soruşturmayı başlatan bölge federal savcısı Patrick Fitzgerald, bu cezanın bir ibret olması gerektiğini söyleyerek, ‘’Eğer suç işlemeyi düşünen başka kamu görevlisi varsa iki kere düşünsünler. Eğer 14 yıl hapis birini durdurmuyorsa, bundan sonra hakimin karşısına çıkacak kişi ben olmak istemem’’ dedi.

Öte yandan Chicago Tribune gazetesi, Blagojevich’in federal infaz yasaları, cezanın yüzde 85’inin infazını istediği için 12 yıl hapis yatacağını yazdı. Illionis’nin bir önceki valisi George Ryan da, 2006 yılında yine yolsuzluk ve usulsüzlük gerekçesiyle 6.5 yıl hapse mahkum olmuştu.