Skip to content
Menu

James Cameron ve Google’ın patronları uzayda maden işine giriyorlar

AMERİKA BÜLTENİ (21 Nisan 2012)

James Cameron, insaoğlunun yabancı gezegenlerde maden işine girmesinin doğracağı sakıncalar etrafında dönen Avatar filmiyle servetine servet katmıştı. Ancak görünen o ki, filmden kazandığı para ile filmin sahnelediği endişelerin tam tersi bir yatırıma giriyor.

Aralarında Google’ın kurucuları Sergey Brin, Larry Page ile yönetmen James Cameron gibi isimlerin bulunduğu bir grup girişimcinin desteklediği bir şirket uzay madenciliği işine giriyor.

Salı günü Seattle’da resmen dünya kamuoyu ile paylaşılacak proje, Planetary Resources adlı şirkete dayanacak. Bu çılgın projede, asteroit ve meteorlara seyahatler düzenlenerek, buralarda, doğal kaynaklar ve madenler aranacak. Projeye yakın kaynaklar,  bu küresel çılgın proje ile dünyanın gayri safi hasılasının (GDP) trilyonlarca dolar gelişeceği iddiasında bulunuyor.

Doğal kaynaklar kavramına yeni bir boyut getirecek

Projeye destek veren dünyaca ünlü ve zengin işadamı ve yatırımcıların bir kısmının adının kamuoyuna yansımasına rağmen projenin detaylarından çok azı sızmış durumda. Wall Street Journal, cuma günü yayınladığı haberde, Planetary Resources şirketinin, on yıllardır hayali kurulan bir konsept olan asteroitlerdeki maden kaynaklarını kullanma konusunda araştırma ve keşifler peşinde olacağını yazdı. Yapılan yazılı açıklamada ise Planetary Resources  şirketinin, ‘doğal kaynaklar’ kavramına yeni bir boyut getireceği dile getirildi.

Uzay madenciliği aslında insanoğlunun uzay yolculuklarından geldiği düzey düşünüldüğünde ilk duyulduğundaki kadar çılgınca değil. Uzay mühendisleri uzun yıllardır, başta elektronik üretiminde kullanılmak üzere bazı nadir madenlerin asteroitlerden elde edilebileceğini dile getiriyordu. Bu asteroitlerin bazısı dünyaya oldukça yaklaşabiliyor. 2005 yılında YU55 adlı asteroit dünyaya 201 bin mil yakınlıktan geçti. Ay’ın dünyaya uzaklığı ise 240 bin mil. Yörüngedeki durumuna göre yerleşilen bir asteroitte 2-3 yıl madencilik yapılabileceği belirtiliyor.

NASA’nın Mars misyonu uzmanı kurdu

Planetary Resources, NASA’nın eski Mars gezegeni misyonunun yöneticisi Chris Lewicki, Uluslararası Uzay Üniversitesi kurucusu Eric Anderson ile X Prize adlı uzaya ticari yolculuk projesi şirketinin kurucusu Peter Diamandis tarafından kuruldu. Diamandis, Forbes dergisine yaptığı açıklamada, uzay madencisi olmanın çocukluğundan beir en büyük hayali olduğunu söyledi.

Şirkete destek veren isimler arasında ise Google kurucuları ve Cameron dışında, astronot Tom Jones, Microsoft’un eski yöneticisi Charles Simonyi, Google genel müdürü Ram Shriram, milyarder işadamı ve eski ABD başkan adayı Ross Perot da var.

‘’İnsanı gezegeni terketmeye zorlayacak yegane güç kapitalizm’’

Öte yandan projeye ilk tepkiler de gelmeye başladı. Mars Foundaion kurucusu Robert Zubrin, projenin fikir babası Peter Diamandis’i, Robert Heinlein’in “The Man Who Sold The Moon. (Ay’ı satan adam)” adlı bilimkurgu romanındaki elebaşı karakter Delos David Harriman’a benzetti. Romanda Harriman, Ay’da zenginlik iddiasıyla uzaya dönük yeni bir ‘altına hücum’ dönemi başlatıyor. Tıpkı Harriman gibi, Diamandis de, kapitalizmi, insanoğlunu dünyayı terketmeye ikna edebilecek yegane güç olarak görüyor. ‘’Ancak, Diamandis sadece oburluğu için yapıyor değil’’ diye konuşan Zubrin ekliyor:

‘’Bu tıpkı Christof Columbus’un Ferdinand ve Isabella’ya Hindistan’ın baharat yolunu satması gibi. Bence Kolomb sadece uzaklara yelken açmak istiyordu. Diamandis, uzayda öncüsü olmak istiyor çünkü kendisi gerçekten de uzay öncüsü’’