Skip to content
Menu

iPhone telefon, buzdolabından fazla elektrik tüketiyor!

rek-iphone-bateri

AMERİKA BÜLTENİ (18 Ağustos 2013)

Ortalama bir iPhone telefon, orta boy bir buzdolabından daha fazla elektrik tüketiyor. Teknoloji yatırım danışmanlığı firması Digital Power Group’un CEO’su Mark Mills’in yayınladığı bilimsel makalesinde kaydettiğine göre, Amerikan Çevre Koruma Dairesi’nin Energy Star klasmanında normal boy sayılan bir bozdolabı yıllık 322 kilo-watt saat elektrik tüketiyor. Kablosuz internet ağı, data kullanımı ve pil şarjıyla bir iPhone’un tükettiği yıllık ortalama elektrik miktarı ise 361 KW-saat.

’Bulut Kömürle Başlıyor: Büyük Data, Büyük Ağ, Büyük Altyapı ve Büyük Enerji (The Cloud Begins With Coal: Big Data, Big Networks, Big Infrastructure, and Big Power)’’ adlı bilimsel makale, akıllı telefonlar, borsalardaki Bloomberg terminalleri ve büyüklüğü nerdeyse 7 futbol sahasını bulan büyük internet server mekanlarını da içeren enformasyon iletişim teknolojisi (ICT) eko sisteminin, dünya enerjisinin kullanımında her geçen gün daha büyüyen payını gözler önüne seriyor.

Mills’e göre ICT’nin dünyanın üretilen enerjisinden aldığı pay yüzde 10’a ulaşmış durumda. Bu da yılda 1500 tera-watt saate (1 tera-watt saat 1 trilyon watt saat) tekabül ediyor.  Bir başka kıyaslamayla 1 tera-waat saat, ortalama 90 bin evin 1 yıllık enerji tüketimine denk geliyor. Bu eko sistemdeki enerji tüketimin aslant parçası ise, internete ev sahipliği yapan dev server’lara gidiyor.

Bunların yüksek enerji tüketiminin en önemli nedeni ise aydınlatma ya da klima gibi enerji tüketicilerinden farklı olarak 365 gün 24 saat aralıksız çalışmaları.

TIME dergisi konu ile ilgili haberinde, ‘’iPhone’un da az pili kalmışken acil ihtiyacı olan herkes de farkına varmıştır ki, ister 3G ister kablosuz ağ üzerinden olsun internet bağlantısı müthiş enerji tüketiyor. ‘Bulut’ işlemlerin sayısı artıkça daha fazla cihazımızı kablosuza bağlıyoruz ve bud a tüketimi artırdıkça artırıyor.’’ açıklaması yapılıyor.

Mills, bir filmi DVD’ye kaydedip posta yoluyla izleyiciye göndermekle, onu internet üzerinden yüksek kalitede izlettirmek arasındaki muazzam enerji tüketimi farkına dikkat çekiyor.

Peki Mills’in bilimsel makalesinin başlığındaki ‘kömür’ün konuyla ilgisi ne? Öncelikle bu bilimsel çalışmanın sponsorları Amerikan Ulusal Madenciler Birliği ile Temiz Kömür Elektriği Koalisyonu. Kömür hala dünyadaki en büyük elektrik üretimi kaynağı. Yani, internet çağının nimetlerini yaşamamızda kömürün rolü hala çok büyük.

‘’Eğer Mills’in verdiği bilgiler doğruysa’’ diyor Breakthrough ve ekliyor: ‘’ICT, elektriği kullanma yöntemimizi temelden değiştiriyor. Enformasyon sektörü için, kömürden daha ucuz ve temiz bir elektrik kaynağı bulmaya ciddi ihtiyacımız var.’’