Skip to content
Menu

‘Dünyanın en şık giyinen Sih’i türbanından dolayı uçağa alınmadı

waris-ahluwalia

AMERİKA BÜLTENİ (9 Şubat 2016)

Moda ve film endüstrisini yakından takip edenler Waris Ahluwalia adına yabancı değil. Hindistan kökenli mücevher tasarımcısı ve aktör Ahluwalia, giyim tarzı nedeniyle ‘dünyanın en şık giyinen Sih’i yakıştırmaları yapılan bir isim. Ancak Ahluwalia’nın instagram hesabından paylaştığı bir fotoğraf herkesi şok etti. Bulunduğu Mexico City’den New York’a geri dönmek için havaalanına gelen Ahluwalia, Sih erkeklerin sürekli takmak zorunda olduğu türbanından dolayı uçağa alınmadı. İki güvenlik kontrolünden sorunsuz geçmesine rağmen Aeromexcio havayolu şirketinin görevlileri Ahluwalia’ya uçağın kapısında, ‘türbanını çıkarması’ gerektiği uyarısı yaptı. Ahluwalia, Sih inancına göre türbanını çıkarmasının mümkün olmadığını söyledi. Bunun üzerine görevli ne bu uçakla ne de bir başka Aeromexico uçağıyla uçamayacağını söyledi.

İşi ve ünü gereği sık sık uluslararası yolculuklar yapan Ahluwalia, bu uçuşlarda ‘mimlenmeye’ alışık hale geldiğini söyledi. ‘Rastgele aramalar olarak tanımlanan aramalara sıklıkla denk gelme olasılığını tuhaf bulduğunu’ söyleyen Ahluwalia, buna rağmen Aeromexico havayolu şirketinin tavrının kendisini çok sarstığını kaydetti. Ahluwalia, havaalanından, 11 Eylül’den sonra Sihlerin sık sık Müslüman sanılarak ayrımcılıklara maruz kalmasına karşı, ABD Uçuş Güvenliği Dairesi ile işbirliği halinde çalışan Sih Koalisyonunu aradı.

Bunun yanı sıra havaalanında eylem başlatan Ahluwalia, ‘Aeromexico firması, kamuoyuna açık şekilde özür dileyip, personelini Sih inancı ve diğer inançlara saygı hakkında eğitme sözü vermeyinceye kadar uçağa binmeyeceğini’ söyledi.

Spike Lee’nin 2006 tarihli filmi Inside Man filminde de polis, bir bankada rehine olmasına rağmen Ahluwalia’nın oynadığı karakteri başındaki türban nedeniyle suçlu sanıyordu.

‘’Taciz edilmeden bir yere niye gidemiyorum?’’ diye soran ünlü aktör söz konusu filme de göndermede bulunarak şöyle konuştu:

‘’Bankaya gidiyorum, rehine olmama rağmen polis beni taciz ediyor. Havaalanına gidiyorum, güvenlik kontrollerinden ‘rastgele üst aramasına’ takılmadan geçemiyorum. Rastgeleyi külahıma anlatsınlar.’’

Ahluwalia, 2013 yılında da ünlü giyim firması GAP’in ‘Make Love’ kampanyasında modellik yapmıştı. Ahluwalia’nın fotoğrafının olduğu bir postere ırkçı yazılar yazılması gündem olmuştu.

Ahluwalia bütün bunların münferit olaylar olmadığına dikkat çekiyor:

‘’Bunlar oldukça bunlarla mücadele edeceğim. Çünkü bunlar birer yanlış anlama değil birer kasıtlı tavır’’

İLGİLİ HABERLER:

Sih dini nedir, Sihler kimdir?