Skip to content
Menu

Trump’ın ‘suikast’ iması şok etti

rek-trump-nyd

AMERİKA BÜLTENİ (10 Ağustos 2016)

ABD Başkanlık seçimine 3 aydan az bir süre kala, Cumhuriyetçi Partinin adayı Donald Trump, her yeni açıklamasıyla yarattığı skandallarla kendini aşmaya devam ediyor. North Carolina eyaletinde Salı günü yapılan seçim mitingindeki konuşmasında, ABD Yüksek Mahkemesinin boşalan üyeliğine, başkan olması durumunda Hillary Clinton’ın bir ismi aday göstereceğini hatırlatarak, ‘’Bu arada, o yargıçlarını seçtiğinde yapabileceğiniz hiçbir şey yok millet! Onu durdurmak için belki, Anayasa İkinci Ek Madde insanları bir şey yapabilir, bilemiyorum’’ dedi.

ABD Anayasasının ikinci ek maddesi, silah taşımayı anayasal bir hak olarak da tanımlıyor. Trump da, ‘Anayasa İkinci Ek Madde insanları’ derken, ‘silah yasağı karşıtı silahlı muhafazakarları’ kast ediyor. Ancak Trump’ın onların da, başkan seçildikten sonra Hillary Clinton’ı anayasal yetkisini kullanmasını nasıl engelleyeceğini düşündüğü çok açık değil. Bu da söz konusu cümlenin, kamuoyunun geniş bir kesimince ‘suikast’ iması gibi algılanmasına yol açtı.

Trump’ın her türlü tehlikeli anlama açık bu sözleri önce sosyal medyada ardından politik çevrelerde büyük yankı yaptı. Ancak Trump henüz, Clinton’ı veya onun atayacağı yargıçları öldürme iması taşıyan bu sözlerinden dolayı özür dilemiş veya neyi kast ettiğine açıklık getirmiş değil.

Trump’ın sözlerine en büyük tepki ise memleketi Nerw York’un gazetelerinden geldi. Bugüne kadar defalarca manşetinden Trump’ı ‘gülünecek palyaço’ gibi gösteren New York Daily News gazetesi, ‘Bu artık bir şaka değil’ manşetiyle, Cumhuriyetçiler için Trump’ı adaylıktan çekme dışında bir seçenek kalmadığını savundu.

Aslında Trump’ı destekleyen medya patronu Rupert Murdoch’a ait New York Post gazetesi de son günlerde karışık sinyaller veriyor. Bazı köşe yazarlarının da Trump’tan desteklerini çektiklerini açıklaması, ‘Murdoch da desteğini çekiyor’ yorumlarına neden olmuştu.

Trump’ın kampanyasından yapılan açıklamada ise, ‘’Açık ki, ikinci ek maddenin tanıdığı anayasal hakları konusunda duyarlı Amerikalı seçmenlerin, güçlerini sandıkta göstermelerini kast ediyordu’’ denildi.

Ancak, konuşmasında tam bu sözleri sarfettiği anda arkasında oturan bir destekçisinin yüz ifadesi de bunun bu kadar temiz bir cümle olmadığını gösteriyordu. Bir çok politikacı ve yorumcu da Trump’ın sözlerini ‘suikast iması’ şeklinde anladığını belli etti. Bunlardan Connecticut Senatörü Chris Murphy, attığı ‘tweet’te ‘’Suikast tehdidi’’ şeklinde yorumda bulundu. Öte yandan Trump’ın sözleri ile ilgili ihbar sağanağından sonra ABD’de önemli kişileri korumakla görevli Gizli Servis de resmi Twitter hesabından, ‘’Gizli Servis bugün öğleden sonra sarfedilen sözlerden haberdadır’’ tweet’i attı.

 

Cumhuriyetçi Parti içinde rahatsızlık büyüyor

Skandal sözler Trump’ın son günlerdeki tek gafı değil. Trump, Temmuz ayı ortalarından beri yaptığı gaflar ve skandal çıkışlarla, politik kulislerde, adaylığını oldukça tartışmalı hale getirdi. Demokrat Parti kurultayında, asker oğlu 2004’te Irak’ta öldürülen bir Müslüman Amerikalının eleştirel konuşması sonrasında aileyi sürekli olarak aşağılamaya başlaması, ABD’deki gazi derneklerinin Trump’a karşı büyük tepki göstermesine neden oldu. Yine, Rusya’dan Hillary Clinton’ın dışişleri bakanı olarak yazdığı e-mailleri ‘hacklemelerini’ istemesi, sonradan bir şaka olduğunu söylese bile herkesi şaşkına çevirdi. Trump’ın kampanyasından son günlerde art arda gelen istifalar ve partinin ulusal komitesinin Trump’ın seçimi kazanmayı zorlaştıran davranış ve sözlerine duyduğu büyük öfke de son günlerde kamuoyuna yansıyan diğer olumsuzluklar. Trump’ın son günlerde seçimlerde hile yapılarak kendisinin kaybettirileceği yönündeki bazı komplo teorilerini dillendirmesini de ‘şimdiden yenilgiye mazaret arayışı’ veya ‘yarıştan çekilmek için yol aramak’ şeklinde farklı yorumlayanlar var.  ABC News’den Jonathan Karl’ın haberleştirdiği  ‘Cumhuriyetçi Parti Ulusal Komitesinin Trump’ın adaylıktan çekilmesi veya alınması ihtimaline karşı gizlice alternatif isim hazırlığı yaptığı’ şeklindeki bir kulis bilgisi ise, parti içindeki Trump rahatsızlığının en üst düzeyde olduğunu gösteriyor. Reuters/Ipsos tarafından bugün açıklanan bir ankete göre ise Cumhuriyetçi Partinin kayıtlı seçmeninin yüzde 20’si Trump’ın adaylıktan çekilmesini istiyor. Yüzde 10’luk bir kesim ise ‘bilmiyorum’ yanıtı veriyor. Salı günü açıklanan ve 3-5 Ağustos günleri arasında yapıldığı açıklanan son bir ankete göre ise Hillary Clinton’ın ülke genelinde 7 puanlık üstünlüğü bulunuyor.