Skip to content
Menu

Dünyada en fazla kar yağan 10 büyük şehir

Japonya’nın Aomori kenti, dünyada nüfusu 100 binden fazla kentler içinde en fazla kar yağışına sahne olan kent.

AMERİKA BÜLTENİ (7 Ocak 2018)

Dünyanın en karlı şehirleri dendiğinde birçoğumuzun aklına hemen Sibirya veya İskandinav ülkeleri gibi yerler gelir. Oysa, dünyanın, nüfusu 100 binden fazla olup da yıllık yağan kar ortalaması en yüksek ilk üç şehri de Japonya’da bulunuyor. Yine dünyanın en fazla kar yağışı alan 10 büyük şehrinden dördü Japonya’da, üçü ABD’nin New York eyaletinde ve üçü de Kanada’da.

İşte dünyada yıllık kar yağışı ortalaması en büyük 10 şehir

10 – Buffalo (ABD)
New York eyaletinin, Erie Gölünün hemen doğusunda Kanada sınırına yakın kenti Buffalo’ya yılda ortalama 2,4 metre kar yağıyor. 259 bin nüfuslu kent, Niagara Şelalesine de ev sahipliği yapıyor.

Buffalo’nun West Seneca banliyösünün bir kar fırtınasından sonra havadan görünümü, 19 Kasım 2014.

9 – Rochester (ABD)
New York eyaletinin bir başka kuzey kenti, 260 bin nüfuslu Rochester, yılda ortalama 2,5 metre kar yağıyor. Ontario Gölünün hemen güneyindeki Rochester, 20’nci yüzyılın ilk çeyreğine kadar ABD’nin önde gelen kentleri arasında yer alıyordu.

8 – Akita (Japonya)
Japon denizinin doğu sahilinde ve Japonya’yı oluşturan adaların en büyüğü olan Honşu adasının kuzey doğusunda yer alan 320 bin nüfuslu Akita’ya yılda ortalama 2,7 metre kar yağıyor.

7 – Saguenay, (Kanada)
Quebec eyaletindeki 145 bin nüfuslu kent, yılda ortalama 3,12 metre kar yağışı alıyor.

6 – Syracuse, (ABD)
New York eyaletinin batı kesimlerinin merkez kenti olan 145 bin nüfuslu Syracuse, yılda 3,15 metre kar yağışı alıyor. Kentte bulunan Syracuse Universitesi, Accu Weather meteoroloji firmasının istatistiklerine göre dünyada en fazla kar yağışına sahne olan ikinci üniversite kampüsü.

New York eyaletinin kuzey ve batı kesimlerinde sık sık gerçekleşen ani kar fırtınaları kısa sürede yoğun kar yağışına neden olunca ilginç görüntülerin de oluşmasına neden oluyor.

5- Quebec City (Kanada)
Quebec eyaletinin Montreal’den sonra ikinci büyük kenti olan Quebec City de Syracuse gibi yılda ortalama 3.15 metre kar yağışına sahne oluyor. 490 bin nüfuslu kent, Kuzey Amerika kıtasının en eski kentlerinden biri.

4 – St John (Kanada)
Kanada’nın doğusundaki Newfoundland adasındaki 100 bin nüfuslu kent, yılda ortalama 3,3 metre kar yağışı alıyor.

3 – Toyama (Japonya)
Japonya’da Honşu adasının orta kesiminde Japon Denizi sahilinde yer alan 417 bin nüfuslu kente yılda ortalama 3,6 metre kar yağıyor.

Toyama, Japonya’nın dünyaca ünlü, ‘Yuki no Otani (Buz Duvarları)’ diye adlandırılan yarı açık doğal kar tünelinden oluşan yolu, Tateyama Kurobe Alp Geçidi Yolunun da yakınında yer alıyor. Tateyama Kurobe Alp Yolu, kış aylarında genellikle kapalı kalıyor. Karların kazılabilmesiyle, Nisan ayı ortasından Kasım ayına kadar trafiğe açılıyor.

2 – Sapporo (Japonya)
Japonya’nın en büyük dördüncü, ülkenin kuzeyindeki Hokkaido adasının ise en büyük kenti olan 2 milyon nüfuslu Sapporo, yılda 4,8 metre kar yağışı alıyor. Her yıl dünyaca ünlü Sapporo Kar Festivalinin yapıldığı kent, 1972 kış olimpiyatlarına da ev sahipliği yapmıştı.

1 – Aomori (Japonya)
Honşu Adasının en kuzey ucundaki 300 bin nüfuslu Aomori, dünyada en fazla kar yağışı alan büyük şehir. Şehre her yıl ortalama 7.9 metre kar yağıyor. Japonya’nın coğrafi konumu, okyanusal pozisyonu, kentin yüksek rakımı ve kzue doğu Asya’dan gelen hava akımlarının rotası üzerinde olması, kenti sık sık kar fırtınalarına maruz bırakıyor.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz