Skip to content
Menu

Kış olimpiyatlarında Rus sporcuda doping çıktı

AMERİKA BÜLTENİ (18 Şubat 2018)

Körling, fiziksel güce en az ihtiyaç duyulan bir spor olmasına rağmen, Rus sporcunun, müsabaka sırasında doping kullandığı tespit edildi. Geçtiğimiz Salı günü çiftler karışık serisinde karısı ile birlikte bronz madalya kazanan Alexander Krushelnitsky’nin doping testinde ‘meldonium’ tespit edildi. Bir Rus yetkilinin Reuters haber ajansında yaptığı açıklamada, cezai işlem için Krushelnitsky’nin B testinin sonuçlarının beklendiğini söyledi.
Kalp hastalıklarında kullanılan meldonium, kan akışını hızlandırarak, egzersiz kapasitesini artırıyor. Bu ilaç daha önce 2016 yılında ünlü Rus tenisçi Maria Sharapova’nın da men edilmesine neden olmuştu.
Bu doping skandalı, Rusya’nın doping sicilini de daha da kötüye taşıdı. Rusya, doping nedeniyle yasaklı olduğu için ülke olarak bu yıl kış olimpiyatlarında mücadele edemiyor. Rus sporcular, ülkeyi temsilen değil ‘’Rusya’dan Olimpiyat Sporcuları (OAR)’’ adı altında yarışmalara katılabiliyor.

Dopig krizinin herkesi şok eden yönü ise bir ‘körling’ sporcusunun doping yapması. Genellikle ‘Buz satrancı’ diye nitelendirilen körling sporunda, denge ve strateji kombinasyonu sonucu belirliyor.

Nitekim, bir başka Rus körling sporcusu Viktoria Moiseeva, ‘’Hepimiz duyunca şok olduk. Hepimiz bunun bir yanlışlık sonucu olduğunu öğrenmeyi umuyoruz. Bizim sporumuzda, daha hızlı, daha yüksek performanslı, daha güçlü olmanızın bir önemi yok. Doğru hamle yapmakla ilgili bir spor. Körling için nasıl bir ilaç kullanılır anlayamıyorum. İnanması çok zor’’ şeklinde konuştu.

Bir körling sporcusunda doping çıkması sosyal medyada da yankı buldu.

(Körling bir spor mudur diye tartışan herkes, eğer sporcuları doping yapıyorsa bu bir spordur, tartışma bitmiştir.)

(Hey millet! Körlingde doping yapıyorlar. Körling’de..!)

(İlaç almadan körling diye bir sporu kim yapabilir ki…)

(Körling uzmanı değilim ama merak ediyorum: Körlingde dopingin size sağlayacağı esktra ne tür bir avantaj olabilir?)

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz