Skip to content
Menu

1 milyardan fazla insanın seyrettiği maçı Hindistan kazandı

AMERİKA BÜLTENİ (17 Haziran 2019)

DÜZELTME: Haberin ilk halinde, sehven maçın kupa finali olduğu belirtilmişti. Kriket Dünya Kupası 14 Temmuz’a kadar sürecek.

Kriket dünyada en fazla insan tarafından takip edilen sporlardan biri. Bununla beraber dünyada en az yaygın sporlardan biri. Bu çelişkili tablonun ana nedeni ise kriketin, sadece, Hindistan, Pakistan, Bangladeş gibi nüfusu çok kalabalık ülkeler ile İngiltere, Yeni Zelanda, Avustralya, Sri Lanka gibi eski veya mevcut ‘Kraliyet’ coğrafyasında popüler olması.  

İngiltere’de devam eden 2019 Kriket Dünya Kupası turnuvasında, 4 ay önce savaşın eşiğine de gelmiş ezeli iki rakibin Hindistan ve Pakistan’ın karşılaşması, turnuvaya olan ilgiyi daha da katladı. Ve Pazar günü Manchester’da oynanan karşılaşmayı 1 milyarı aşkın kişi televizyonlardan canlı izledi. Bu kriket tarihinde bir rekor olmanın yanı sıra maçı dünyanın en çok seyredilen spor etkinliklerinden biri haline de getirdi. Kriket maçlarında bir önceki rekor, Hindistan ile Sri Lanka’nın karşılaştığı 2011 finalinde 560 milyon seyirciyle kırılmıştı. 

Manchester United’ın stadyumu Old Trafford’ta yağmur altında oynanan karşılaşmanın 23500 biletlik tribün koltuğu için 800 binden fazla talipli çıktı.  

Politik alanda düşmanlık yaşayan iki ülkenin kriket finalinde ise bambaşka bir atmosfer vardı. Hindistanlı ve Pakistanlı taraftarlar gün boyunca Manchester caddelerinde ve maç sırasında da tribünlerde çoğunlukla karışık oturdu ve beraber eğlendi. Maça Essex’ten 12 yaşındaki oğluyla gelen Kamer Ahmed adlı Pakistanlı duygularını, ‘’İki ülkenin karşılaşmaları her zaman elektriklidir. Elbette rekabet var ama kriket bizi birleştiren bir şey. Hindistan ve Pakistan’ın daha sık kriket maçları yapmaması yazık oluyor. Bence bir kriket diplomasisi oluşmalı’’ şeklinde paylaştı. Maçtan sonra da, sahada sporcuların ve tribünlerde seyircilerin birbirlerini alkışlayıp kutlamaları, politik kara bulutların dolaştığı Güneydoğu Asya’nın geleceği açısından umut verici bir sinyal olarak görüldü. 

Daha önce Dünya Kupalarında Hindistan ile 6 kez karşılaşıp 6’sında da kaybeden Pakistan bir kez daha yenilmenin hüznünü yaşadı. Dünya Kupası finallerindeki bu tablonun aksine iki ülkenin toplam 131 maçında ise üstünlük 73 galibiyet ile Pakistan’a ait. 

Tarihi karşılaşmanın öne çıkan anları: