Skip to content
Menu

Cumhuriyetçi Partililer Trump defterini kapatıyor

AMERİKA BÜLTENİ (17 Kasım 2020)

Donald Trump, ‘’seçimi kazandığı halde, hile elinden alındığı’’ iddialarını hem sosyal medyada hem de ülkenin değişik eyaletlerindeki mahkemelerde kabul ettirmeye çalışırken, partisinden, onun bu çabasına aykırı sesler de gittikçe yükseliyor. 

Cumhuriyetçi Partinin bir çok önde gelen ismi artık kamuoyuna açık şekilde seçimi kaybettiklerini ve Joe Biden’ın seçildiğini konuşmaya başladı.

Bu konuda en çarpıcı açıklama ABD’nin Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien’dan geldi. Trump’ın en önemli bürokratı Pazartesi yayınlanan açıklamasında, ‘’Eğer Biden-Harris etiketinin seçimi kazandığı netleşirse, ki şu anda açıkça öyle olduğu görünüyor, biz Ulusal Güvenlik Konseyi olarak son derece profesyonel bir devir teslim gerçekleştireceğiz’’ dedi. 

Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı da olan Cumhuriyetçi Partili Idaho Senatörü James Risch ise Washington eyaletinde yayınlanan Spokesman-Review’e yaptığı açıklamada, Biden’ın seçimi kazandığını kabul ettiğini ifşa etti: 

‘’Bu benim Senato’daki görevimde, Beyaz Saray’ın bir partiden diğerine ikinci devir teslimi olacak. Yeni gelen yönetim, tamamen bambaşka duygulara ve dinamiklere sahip. Arka planda çalan müziğin ani değişimi gibi olacak. Tek notada, heavy metal müzikten klasik müziğe geçiş gibi olacak’’. 

Florida Senatörü Marco Rubio da Pazartesi günü katıldığı bir programda açıkça, Joe Biden’dan ‘seçilmiş başkan’ diye söz ederek dikkatleri çekti: 

Biden’ın ABD’nin Ulusal İstihbarat Direktörlüğüne, Senato İstihbarat Komitesi üyesi olan Maine bağımsız senatörü Angus King’i atayacağı haberleri hatırlatıldığında Rubio, ‘’Açık ki bu seçilmiş başkanın takdiri’’ yanıtı verdi. Biden’ın Ocak ayında başkanlık makamına oturup oturamayacağı sorulduğunda ise Senatör Rubio, ‘’Bu seçimin sonucu. Öyle görünüyor’’ yorumu yaptı. 

Cumhuriyetçi Partili Mississippi Senatörü Roger Wicker ise, Biden’a, bütün seçilmiş başkanlara olduğu gibi, artık istihbarat brifingleri verilmeye başlanmasının aklın gereği olduğunu ifade ederek, ‘’bence bunun yararı zararından daha çok olur’’ diye konuştu. 

Cumhuriyetçi Partili Texas Senatörü John Cornyn ise, Biden’ın Pennsylvania, Michigan, Wisconsin ve diğer kritik eyaletlerde liderliğini ortadan kaldıracak ölçüde bir seçim usulsüzlüğü ve sahtecilik delili bugüne kadar görmediğini söyledi ve ekledi:

‘’Sonucu değiştirecek hiçbir şey görmedim. 20 Ocak günü yeni başkanın yemin töreni olacak ve bu büyük olasılıkla Joe Biden olacak’’. 

Trump ise ilk kez Pazar günü attığı bir Tweet’te Joe Biden’ın kazandığını cümle içinde kullandı; ‘’Joe Biden, seçim hileleri yüzünden kazandı’’. Trump hemen ardından attığı Tweet ile ise, ‘’Henüz yenilgiyi kabul etmiyorum’’ diyerek geri adım attı. 

Öte yandan Trump’ın değişik eyaletlerindeki çok sayıda davadan henüz sonucu etkileyecek bir sonuç çıkmadı. Son olarak Trump’ın kampanyası, Pennsylvania eyalet yetkilileri aleyhine açtığı, ”Cumhuriyetçilerin sandıklara yaklaştırılmadığı” iddialı davasını geri çekti.

Cumhuriyetçi Partili Ohio eyalet Valisi Mike DeWine da Pazar günü CNN’e yaptığı açıklamada, ‘’Şu anda mevcut bilgiler ve sonuçlar ışığında Joe Biden seçilmiş başkandır’’ diye konuştu. DeWine’ın bu açıklaması Trump’tan hemen tepki çekti. Trump attığı Tweet ile, ‘’Ohio eyaletinin valiliği için gelecek seçimde kim aday olmak istiyor? Çok çekişmeli olacak’’ diyerek, 2022’de yeniden aday olacağını açıklamış DeWine’ı tehdit etti. 

The Hills’e konuşan bir Cumhuriyetçi Kongre üyesi ise özellikle bu hafta bir çok Cumhuriyetçi Kongre üyesinin artık açıktan Biden’ın başkan seçildiğini kabul edeceğini söyledi. İsmini vermek istemeyen bu Kongre üyesi, ‘’hepimizin sonuçta bir seçmen tabanımız var’’ diyerek şu ana kadar kimsenin sivrilmeye cesaret edemediğini belirtirken, Trump’ın Ohio valisini 2022 seçimi konusunda tehdidini örnek gösterdi: Ohio valisi ağzını açtı, Tweet’i yedi’’.