Skip to content
Menu

Twitter ve Facebook, başkanlığın resmi hesaplarını Biden’a transfer edecek

Trump’ın başkanlığı devraldığı 20 Ocak 2016 günü, @POTUS hesabının kontrolünün kendisine verildiği dakikalarda sayfanın görünümü.

AMERİKA BÜLTENİ (25 Kasım 2020)

Joe Biden seçimde rakibinden ülke genelinde 7 milyondan fazla oy aldı. Georgia ve Michigan eyaletlerinden sonra kritik eyaletlerden Pennsylvania ve Nevada eyaletleri de seçim sonucunu resmileştirdi ve eyaletleri Biden’ın kazandığı kesinleşti. 

Donald Trump ise artık hiçbir umudu kalmamasına rağmen hala resmen seçimi rakibinin kazandığını kabullenmiyor. Açtıkları 30’dan fazla davadan biri dışında tamamını kaybeden Trump’ın avukatları da yargı mücadelesini sürdürdüklerini belirtiyor. Trump’ın, seçimde sonuca etki edecek hile yapıldığına dair bugüne kadar mahkemelere sunduğu tek bir delil bile bulunmuyor. Gelinen noktada bir çok Cumhuriyetçi senatör, milletvekili ve eyalet valisi artık Joe Biden’ın seçildiğini artık açıktan kabul ediyor. 

Sosyal medya da dün bu yönde önemli bir adım attı. Facebook ve Twitter, ABD Başkanlığının resmi Twitter ve Facebook hesaplarının tümünün yönetimini, 20 Ocak günü Joe Biden’ın ekibine teslim edeceklerini açıkladı. Sosyal medya platformları, benzeri bir tutumu 2017 yılı Ocak ayında bu hesapların yönetimini Obama’nın ekibinden alıp Trump’ın ekibine vererek de gösterdiklerini hatırlattılar. 

Kontrolü, ABD’nin yeni yönetimine devredilecek hesaplar arasında başkanın resmi sosyal medya hesabı olan @POTUS ve @WhiteHouse hesaplarının yanı sıra First Lady (@FLOTUS) ve Başkan Yardımcısı (@VP) hesapları da bulunuyor. 

1978 tarihli Başkanlık Kayıtları Kanuna göre ABD başkanın attığı bütün Tweetler ve diğer sosyal medya paylaşımları da, kamu mülkiyeti olarak sayılıyor. Barack Obama ve yönetim ekibinin 8 yıl boyunca resmi hesaplarından attıkları bütün Tweetler, Ulusal Arşiv İdaresi tarafından kopyalanarak koruma ve devlet kaydı altına alınmıştı. Ulusal Arşiv İdaresi, daha önce yaptığı açıklamada, Donald Trump’ın bütün Tweet’lerinin de resmi kayıt altına alınmakta olduğunu duyurmuştu. Başkanlığın devir teslim günü olan 20 Ocak günü, eski başkanın bütün Tweetleri resmi hesaptan siliniyor. Hesapta sadece yeni başkanın paylaşımları yer alabiliyor. 

Aynı zamanda Instagram’ın da sahibi olan Facebook’tan yapılan açıklamada, ABD Başkanı, Başkan Yardımcısı, First Lady, kabine üyelerinin resmi Instagram hesaplarının kontrolunun da Biden yönetimine devredileceği belirtildi. 

Donald Trump, Twitter’da resmi başkanlık hesabı (@POTUS) yerine daha çok kendi özel hesabı olan @RealDonaldTrump hesabını kullandı. Yaklaşık 89 milyon takipçiyle, Twitter’ın en yüksek takipçi sayısına sahip hesaplarından biri olan hesabından bugüne kadar 58 binden fazla paylaşım yaptı. Trump’ın Twitter hesabını kullanma şekli, ABD’de bugüne kadar görülmemiş bir durum oluşturdu. Trump, kendi bakanlarını Twitter hesabı üzerinden kovdu veya azarladı. Televizyonlarda yayınlanan bir çok programı veya programcıyı aşağılamak için kullandı. Çok hassas uluslararası diplomatik ve ekonomik konularda bile Twitter üzerinden çıkışlar yapmaktan çekinmedi. 

Washington Post gazetesinin Bank of America’nın hazırladığı bir rapordan derlediği bilgiye göre, 2016’dan beri Trump’ın 35’ten fazla Tweet attığı günlerde ABD piyasalarında düşüş eğilimi yaşandı. Barron’s tarafından yapılan bir başka analizde de, ABD’nin en büyük 500 şirketinin piyasa hareketlerinin takip edildiği S&P 500 endeksinin, Trump’ın 20’den fazla Tweet attığı her günde ortalama 0.3 oranında düşüş yaşadığı tespit edildi. 

ABD Başkanının Twitter hesabı, yalan olduğu çok açık konularda bile yalan paylaşımlarda bulunduğu için defalarca ‘imlenerek’, takipçiler için uyarı oluşturuldu. Trump’ın özellikle seçim günü ve sonrasında, hiçbir delil içermeyen ‘hile’ iddialı Tweetleri sık sık imlendi. Veri kontrol platformu factba.se’nin verilerine göre Trump’ın bugüne kadar 174 Tweet’i, yalan bilgi içerdiği için işaretlendi.