Skip to content
Menu

AB, Yunanistan’a Yardıma Hazır

Avrupa Birliği, Yunanistan’a iflastan kurtulması için 17 milyar dolar daha yardım yapmaya hazırlanıyor.

Avrupa Birliği Ekonomik İşler Sorumlusu Olli Rehn, euro kullanan 17 ülkenin maliye bakanlarının Pazar günü başlayacak toplantıda yardım kararı alacaklarından emin olduğunu açıkladı. Yardım, geçen Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonunu’nun Atina’ya önerdiği 160 milyar dolarlık kurtarma paketinin son taksidini oluşturuyor.

İki kuruluş da , son kredi taksitinin verilmesi için Atina’nın yeni kemersıkma önlemleri almasını şartkoşuyor.

Hükümetin kemer sıkma politikaları iktidar partisi içinde de hizipleşmeye yol açtı ve PASOK’lu iki milletvekili Başbakan’ı eleştirerek partiden istifa etti. Başbakan’ın Sosyalist partisi içinde devlet işletmelerini satılmasına ve vergilerin artırılmasına şiddetle karşı çıkanlar var.

Başbakan Papandreu, muhalefetle yaptığı görüşmelerden sonuç alamayınca yeni bir hükümet kurarak güven oylamasına gideceğini açıkladı.

Yeni hükümeti önümüzdeki saatlerde açıklaması beklenen Başbakan’ın, hangi bakanları değiştireceği belli olmamakla birlikte, Maliye Bakanı’nın koltuğunu kaybetmesi mümkün.

Dün Atina’da hükümetin kemerleri sıkma politikasını protesto eden göstericilerle güvenlik kuvvetleri arasında çatışma çıktı. Polis, göstericilerin Parlamento binasını kuşatarak giriş çıkışı engelleme girişimine göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Parlamentonun oturumunda yeni ekonomik önlemler görüşülecekti. Şiddet olaylarında en az 40 kişi yaralandı 16 kişi tutuklandı.

Sokaktaki adam ekonomiyi kendisinin batırmadığını ve faturanın devleti soyanlara çıkarılmasını istiyor.

Amerikan Standard and Poors’un, Pazartesi günü Atina’nın notunu bir kez daha düşürmesi, Yunanistan’ı dünyanın kredi notu en düşük ülkesi haline getirmişti.