Skip to content
Menu

Murdoch ateş altında, İngiltere parlamentosu tatilini ertelemeyi düşünüyor

 (18 Temmuz 2011, Pazartesi)

Dünyanın en büyük medya baronlarından Rupert Murdoch’a ait bazı yayın organlarının yasadışı dinleme yoluyla haber elde etmesi iddiaları çerçevesinde Londra başlayan ve ABD’ye sıçrayan telekulak skandalı daha da büyüyor. Önceki gün Murdoch’un şirketlerinde kendine en yakın üst düzey yöneticilerden biri olan Rebekah Brooks’un tutuklanmasından sonra Scotland Yard Polis Müdürü Paul Stephenson’un istifa ettiğini açıkladı. İngiltere Başbakanı David Cameron, haftalardır birinci gündem maddesi olan telefon dinleme ve polise rüşvet skandalının değerlendirilmesi için parlamentonun tatilinin ertelenebileceğini söyledi. Parlamentonun salı gününden itibaren tatile çıkması planlanıyordu.

Ancak anamuhalefetteki İşçi Partisi’nin talebi üzerine parlamentonun bu tarihten sonra toplanarak konuyla ilgili, milletvekilleri komisyonuna verilecek ifadeleri değerlendirilmesini istedi.

Sayıları 3700’ü bulan kişinin telefonlarını dinlettiği iddia edilen ve geçen haftalarda yayın hayatına son verilen News of the World gazetesi de dahil olmak üzere dünyanın en büyük ikinci medya grubu News Corporation’ın başındaki Rupert Murdoch yarın bir parlamento komisyonuna ifade verecek.

Dün akşam istifa eden İngiltere’nin en üst düzey emniyet yetkilisi Paul Stephenson da milletvekillerinin skandalla ilgili sorularını yanıtlayacak.

Ünlülerin, politikacıların ve diğer gazetecilerin telefonlarının dinlenmesi ve cinayete kurban giden bir kişinin telefon mesajlarının gizlice dinlenmesi iddiaları İngiltere kamuoyunda News Corporation’a karşı tepki uyandırmış ve soruşturma başlatılmıştı.

News Corporation’ın başındaki Rupert Murdoch Amerika’da Fox Tv ve Wall Street Journal, İngiltere’de ise Sun, Times ve Sky gibi yayın kuruluşlarının sahibi ya da en büyük hissedarı durumunda.

Kuruluşun Türkiye’de de yatırımları var.