Skip to content
Menu

Missouri’de, öğretmen-öğrencinin Facebook arkadaşlığı artık suç

Amerika Bülteni (3 Ağustos 2011)

Missouri eyaletinde geçen ay kabul edilen bir yasa, ABD’de bu hafta gündeme yerleşti ve tartışmalara neden oluyor. SB54 olarak bilinen yasa, öğretmenlerle öğrencilerinin internet üzerinde, özel mesajlaşma imkanı veren her hangi bir sosyal ağda arkadaş olmalarını yasaklıyor. Örneğin öğretmenler ve öğrenciler artık Facebook’ta birbirlerini arkadaş olarak ekleyemeyecekler. Twitter’da birbirlerini takip etmeleri de yasak.

Öğrencileri, istismarcı ve tacizci öğretmenlerden korumayı amaçlayan yeni yasanın, bu amacını aşan bir zarar verebileceği tartışılıyor. NPR’a konuşan lise öğretmeni Randy Turner, bu yasağın öğrencilere zararı olabaileceğini düşünenlerder: ‘’Öğrencileri bir konuda sıkıntıda olduklarında onlara gerçekten yardımcı olabilecek insanlarla irtibatta olmaları engelleniyor’’. Craig Finger adlı bir öğretmen ise yasayı öğretmen öğrenci ilişkisinin sınırlarının çok net olduğunu dile getirerek, yasayı doğru bulduğunu belirtiyor: ‘’Öğrencilerimizle arkadaş değiliz. 18 yaşından küçük tek arkadaşlarım yeğenlerim’’.

Ancak Turner, yaşadıkları Joplin kasabasını vuran ve 100’den fazla kişiyi öldüren hortum sırasında yaşananların sosyal ağ iletişiminin önemini ortaya koyduğuna işaret ederek, ‘’Kasırgadan sonra hemen Facebook’tan tüm öğrencilerimle görüşerek iyi olup olmadıklarını tespit ettim’’. Turner, birçok öğretmenin, bu yasanın da, ‘’öğrenciler öğretmenlerinden korunmaya ihtiyacı var’’ fikrini yerleştiren bir düzenleme olduğuna inandıklarını aktarıyor.