Skip to content
Menu

Rolling Stones’u geçen U2, gelmiş geçmiş en büyük Rock grubu mu?

U2, 2 yıldır sürdürdüğü ve son konserini geçen hafta verdiği “360° Tour” adlı dünya turnesinde yakaladığı seyirci sayısı ve bilet geliri ile tüm zamanların en büyük turnesi rekorunu Rolling Stones’un elinden aldı. Tabii ki bu da savaşı başlattı: Gelmiş geçmiş en büyük Rock müzik grubu U2 mu Rolling Stones mu? Savaşın galibini görmek için okuyun: 

Amerika Bülteni (4 Ağustos 2011)

İrlandalı rock müzik grubu U2, 2 yıldır sürdürdüğü “360° Tour” adlı muazzam turnesinin son konserini geçen hafta verdi. 4 kıtada, onlarca şehirde tam 110 kez sahne alarak 7,1 milyon hayranıyla buluştu. İrlandalı 4’lüsü bu turneden 736 milyon dolar para kazandı. Bütün bu rakamlar “360° Tour”u gelmiş geçmiş en büyük konser turnesi yapıyor. Bundan önceki rekor, 2005-2007 yılları arasında süren ‘’Bigger Bang’’ turnesinde 558 milyon dolar kazanan Rolling Stones’a aitti.

Rolling Stone, on yıllardır tartışmasız olarak gelmiş geçmiş en büyük Rock müzik grubu olarak görüldü. U2 son çıkışıyla Rock müzik ringinde ağır sıklet şampiyonluğunu ele geçirdi mi geçirmedi mi? Atlantic’ten Hampton Stevens’in hazırladığı savaş tablosuna bakarak siz karar verin. Mücadele başlasın:

Toplam album satışı:

ROLLING STONES: 66 milyon adet belki de bunun 3 katı sattı. Kaynaklar farklı

U2: 51.5 milyon adet ya da 90 milyon veya daha fazla sattı. Burda da farklı kaynaklarda farklı rakamlar var.

Kazanan: Tam belli değil. Rolling Stones 200 milyon sattığını U2 150 milyon sattığını söylüyor. Her ikisi de biraz abartıyor. Bu roundu eşit abicim.

***

Müzik üretimi

ROLLING STONES: 29 stüdyo albümü ve 10 canlı kayıt albümüne sahip. 30’da derleme albümü var.

U2: 12 stüdyo albümüne, 8 canlı kayıt albümüne ve 9 da derleme albümüne sahip.

Kazanan: Elbette ki Stones. 3 yılda bir stüdyo albümü çıkarabilen U2’nun 29’a ulaşması çok zor.

***

En büyük müzikal hata

Rolling Stones’un Brian Jones’u gruptan atması.

U2’nun ise Adam Clayton’u bir türlü atmaması.

Kazanan: Eşşekliğin büyüğü Stones’a ait.

***

En utanç verici an

Rolling Stones için en utanç verici an Keith Richards’ın Mick Jagger’ın ‘organ donanımını’ medya önünde deşifre etmesiydi. Bir de o arsız Glimmer Twins mevzusu neydi öyle… Evlerden uzak olsun…

U2 için en utanç verici an, Broadway şovu Spiderman Turn off The Dark’daki ‘rock-opera’ türü rezillik.

Kazanan: En büyük utancı yaşayan açık ara U2. Öncelikle ‘rock-opera’ bir oksimoron. İkincisi ‘Turn off The Dark’ın rock ile de opera ile de uzaktan yakında alakası yok.

***

Grup vokalistlerin en sıkıcı pozları

ROLLING STONES: Jagger’ın daha fazla para kazanmak için kendisine Satanist pozu vermesi.

U2: Bono’nun egosunu şişirmek için kendisine İsa Mesih pozu vermesi.

Kazanan: Başabaş

***

Kendilerine karşı yöneltilen en iyi eleştiri

ROLLING STONES: Beatles’ı taklit ediyorlar. Diskoyu hiç denememeliydiler. Blues müzisyenlerinden insafsızca çaldılar.

U2: The Ramones‘i taklit ediyorlar. Diskoyu hiç denememeliydiler. En azından Rattle and Hum’da blues müzisyenlerden insafsıca aşırma yapmışlar.

Kazanan: Ehhh. Herkes çalar sonuçta.

***

En kötü video

ROLLING STONES: 1986 tarihli Dirty Work albümünde yer alan Harlem Shuffle’a ünlü çizgi film yönetmeni Ralph Bakshi tarafından yapılan klip. Irkçı ve etnik genellemeler dolu sözleri ve animasyonları ile göze gönle batan bir video. KKK üyelerinin zenciler için ‘maymun’ nitelemesini kullandıklarını bilmiyormuş gibi “You scratch just like a monkey’’ ve “Do the Harlem shuffle. Do the monkey shine” gibi sözleri olan bir şarkıya siyah maymunlarla animasyonlar yapmak… Peh!

U2: 2001 senesinde yaptıkları ‘Elavation’ videosu. Kısa film gibi yapılan video, tüm zamanların en pahalı bütçeli klibi oldu. Angelina Jolie’ye bile rastlıyoruz. Klip, Bono’nun ikizi ‘şeytan Bono’dan aldığı ‘’The Edge elimde’’ telefonuyla başlıyor. Bono çizgi roman super kahramanı Lara Croft’ın da yardımıyla gitaristini kurtarma mücadelesi veriyor ve sonunda grup yeniden bir araya gelip rock yapıyor. Polat Alemdar klibi gibi!

Kazanan: Eğriye eğri, Rolling Stones daha kötü bir video çekmiş.

***

En gülünç şekilde aşırı kullanılan ya da yanlış anlaşılan şarkı

ROLLING STONES: “Sympathy for the Devil,” tabii ki.. Her tembel senaristin, ‘Evil’ için kullandığı bir stenoya dönüştü. Tabii eğer NFL taraftarıysanız, Eylül ayı başından itibaren ülkenin her futbol stadyumunda her Pazar 7 bin kez çalınacak “Start Me Up” şarkısını da unutmayalım.

U2: Lafı niye uzatalım, tabii ki  “With or Without You

Kazanan: Elbette ki U2. Şarkı bir aşk şarkısı değil İsa’nın çarmıha gerilişini anlatıyor. Friends’te Ross, Rachel için radyodan bu şarkıyla istekte bulunması bu nedenle tüyler ürperticiydi. “With or Without You”nun düğünlerde çalınması nasıl engellenecek kimse bilmiyor.

***

Kendilerine yönelik en ahmakça itiraz

ROLLING STONES: ‘Çok yaşlılar’ itirazı… Bi gidin çay koyun. Adamlar müzisyen ve hala yaşıyorlar. Niye müzik yapmayı bıraksınlar ki…?

U2: Bono’nun azizliği… Kime sorsanız U2’nun müziklerinden önce Bono’nun, ‘’iyi şeyler yapalım’’ havasını, devlet başkanlarıyla oturup kalkmasını vs eleştiriyor. Onlara göre, Bono, uyuşturucu dramalarıyla karısını dövmeleriyle gündemde kalsaydı çok daha karizmatik olurdu herhalde… Bir de ‘çok popülerler’ diye karşı çıkanlar var. Rolling Stones’un popüler olmasını hiç sorun etmez aynı kişiler. Kimse stadyum konserine şarkıcı ile tanışmak için gitmez. O ortamın kalabalıklığı, kalabalığın konsere kattığı ses ve efektin oluşturduğu özel tecrübeyi yaşamaya gider insanlar. Çok fazla insan seviyorsa sana ne?

Kazanan: Her iki itiraz da ahmaklıkta başbaşa.

***

…VE İŞTE ŞAMPİYON

Bu iki grup arasındaki deminden beri roundlarını izlediğiniz epik mücadele sonunda Rock müziğin ağıs sıklet şampiyonunun kim olduğu konusunda artık bir fikrimiz var. ‘’Gelmiş geçmiş en muhteşem Rock müzik grubu’’ ünvanının sahibi hakkında hiç şüphemiz kalmadı.

Cevap çok açık: The Beatles. Heh!