Skip to content
Menu

Olumlu işsizlik rakamları ABD ekonomisindeki karamsar tabloyu dağıtamadı

ABD Çalışma Bakanlığı’nın Cuma sabahı açıkladığı verilere göre Temmuz’da tarım dışı istihdam 117 bin ile beklentilerin üzerinde artarken, işsizlik oranı da yüzde 9.1’e düşerek korkulanın altında gerçekleşti. Ancak bu tablo, ABD’de piyasalardaki ve ekonomideki karamsarlığı dağıtmaya yetmedi. İşte uzmanların tepkileri;

Amerika Bülteni (5 Ağustos 2011)

Dow Jones endeksinde Perşembe günü yaşanan keskin düşüş, Avrupa’yı sallayan boıç krizi ve ekonomik durgunluk korkusu ile boğulan ekonomi dünyası, Cuma sabahı açıklanacak işsizlik rakamlarının da mevcut karamsar havayı daha da karartacağı korkusuna neden olmuştu.

Bütün gözlerin çevrildiği ABD Çalışma Bakanlığı, cuma sabahı, Temmuz’da tarım dışı istihdam beklendiği gibi 75 bin civarında değil 117 bin artarken, işsizlik oranı da bir önceki yadaki yüzden 9.2’den yüzde 9.1’e düştüğünü açıkladı.

Ancak bu olumlu rakamlara rağmen ekonomide bir kutlama havası yok. İşte Amerikalı uzmanların ilk tepkileri:

1-    Beklenenden iyi ama yeterli değil

 New York Times gazetesinden Motoko Rich, Temmuz raporunun Haziran’a göre olumlu olduğunun kesin olduğuna dikkat çekerek, ‘’Ancak, normal nüfus artışını düşündüğünüzde yetersiz bir rakam bu. ABD’nin nüfus artış hızına göre zaten ekonomiye her ay 120 bin yeni istihdam eklenmesi gerek. Bunun bile altında’’ diye yazdı.

2 – Bu rakamlar, ekonominin toparlanmakta olduğuna yorulamaz

Rich, ‘’rakamların bir rahatlama yarattığını kabul etmekle birlikte, ekonomik toparlamanın emeklemeye başladığını gösteren işaretler var. Tüketici harcamaları düşüyor, konut fiyatları hala batakta, ve anahtar üretim sektörlerinde büyüme oldukça zayıf’’ diye yazdı. NPR’dan Jacob Goldstein ise, ‘’Güçlü bir ekonomik toparlanma olsaydı, bugünkü istihdam artışının iki katı istihdam artışı olması gerekti. Her ay en az 200 bin artmalı istihdam ve bu aylar boyunca bu seviyede sürmeli’’ diyerek bu görüşe katılıyor.

3 – İşsizlik ornaındaki düşüş bir illüzyon

CNBC.com’dan Jeff Cox ise, açıklanan raporun görünen yüzünün arkasındaki bazı nahoş gerçekler yattığını ifade ederek, ‘’İşsizlik oranının yüzde 9.2’den yüzde 9.1’e gerilemesi sadece bir illüzyon’’ dedi. Temmuz ayında çalışan Amerikalı sayısı aslında Haziran ayında çalışan Amerikalı sayısına göre daha düşük. Temmuz’daki çalışan Amerikalı sayısı 139 milyon 296 bin olmasına rağmen bu sayı Haziran’da 139 milyon 334 bin idi. NYT’tan Rich ise bu konuda, ‘’İşte bizi ayıltması gereken veri: Toplam nüfusumuzun sadece yüzde 58.1’i çalışıyor. Son 28 yılın en düşük oranı bu’’ diye görüş belirtiyor.

4 – İşsizlerin işsizlik süresi de artık daha uzun

Ortalama işsizlik süresinin üst üste dördüncü ayda da artarak 40,4 haftaya yükseldiğinde dikkat çeken Cox, bunun, Obama’nın başkanlığı devraldığı 2009 Ocak ayındaki ortalama işsizlik süresinin iki katı olduğunu hatırlatıyor.

5 – Rakamlar yatırımcıya biraz güven verdi ama sadece bir an için

Perşembe günkü 513 puanlık düşüşle 2008 Ekim ayından beri bir gündeki en büyük yıkımı yaşayan Dow Jones, beklendiğinden iyi işsizlik rakamlarıyla Cuma sabahı küçük ölçekli bir toparlanma yaşadı. Forbes’tan Steve Schaefer, ‘’Ancak Cuma sabahı açılışındaki kazanımlar 30 dakika içinde yeniden eridi.’’ diyor. CNNMoney de Çalışma Bakanlığının açıkladığı işsizlik rakamlarının piyasalarda oluşturduğu iyimserliğin çok kısa sürmesine dikkat çekti.  171 puanlık yükselişten sonra Dow Jones endeksi günün ilerleyen saatlerinde yeniden tehlikeli sulara geriledi.