Skip to content
Menu

Tarihte ilk kez kredi notu düşen ABD, ‘kara Pazartesi’ne hazırlanıyor

Ekonomi tarihinde ilk kez ABD’nin kredi notu düşürüldü. Standard & Poor’s bütçe açığı ve borçlarla boğuşan ABD’nin kredi notunu düşürdüğünü açıkladı. Her ne kadar bu ihtimal konuşulmaya başlanmış olsa da ABD, pazartesi günü piyasalarda yaşanabilecek muhtemel çöküşü engellemeye ve bir ‘kara pazartesi’ felaketi yaşanmamasını sağlamaya çalışıyor.

Amerika Bülteni (6 Ağustos 2011)

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s, kurulduğu 1917’den beri ilk kez ABD’nin kredi notunu düşürdü. Standard & Poor’s’un (S&P) açıklamasında, ABD’nin en üst seviye olan ”AAA” kredi notunun ”AA ”ya düşürüldüğü belirtildi. Diğer 2 kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s ve Fitch’in de ABD’nin kredi notunu düşürebileceği belirtiliyor.

Kara Pazartesi mi?

Uzmanlar, kredi notu konusundaki kararın son günlerde güçlü bir ihtimal olarak konuşulmasına rağmen, yine de pazartesi günü heyecanlı yatırımcıyı korkutabileceği ve satışların görülebileceği ve hatta paniğe dönüşerek bir ‘black monday (kara pazartesi)’ yaşanabileceği uyarısı yapıyor. Amerikan hükümeti, pazartesi günü piyasalarda çöküş yaşanmaması için haftasonu mesaisi yapıyor. Bazı uzmanlar ise Dow Jones endeksinin, olumsuz reaksiyonu hafta içinde zaten gösterdiğine işaret ederek, yeni bir çöküş beklemiyor. Dow Jones endeksi bu hafta 699 puan düşerek, krizin başladığı 2008 Ekim ayından beri en büyük düşüşü yaşadı.

Standard & Poor’s’un kararı politikayı da hareketlendirdi. Cumhuriyetçi başkan aday adayları Beyaz Saray’ın mali politikalarını topa tutarken Michele Bachmann, Obama’dan Hazine Bakanı Timothy Geithner‘i kovmasını istedi.

Standard & Poor’s açıklamasının orijinal tam metnini Wall Street Journal sayfasından okuyabilirsiniz