Skip to content
Menu

”Beyzbolda şanslı olmak, iyi beyzbolcu olmaktan iyidir”

Bill Buckner, 1986 World Series'te yaşadığı talihsizlikten hemen sonra ve 2008'de Boston Red Sox'ın sezon açlış maçında ilk topu atarken...

Amerika Bülteni (20 Ağustos 2011)

”Beyzbolda şanslı olmak, iyi beyzbolcu olmaktan iyidir”… Bu sözler, beyzbol tarihinin en şanssız oyuncularından biri olan Bill Buckner’a ait. Çünkü 20 yıllık efsane kariyerine 1 saniyelik şanssızlığın gölgesi düşmüş bir oyuncu o… 22 yıllık kariyerinin son 4 yılını Boston Red Sox’ta geçiren All Star Gold Glove sahibi Buckner, 1986 yılında yaşadığı bir anlık şanssızlıktan sonra beyzbola tam 22 sene boyunca veda etmişti.

Bu yaz, Bill Buckner, tam 22 yıllık efsane kariyerinin 1 saniyelik şansızlığının gölgesinden kurtulamadığı New England’a ve beyzbola geri döndü.

Beyzbol tarihinin en dramatik World Series karşılaşması olarak bilinen 1986 finalinde Boston Red Sox ve New York Mets, 6’ncı maçta karşı karşıyadır. Red Sox’ın, 1918’den beri yani tam 69 yıldır ilk kez World Series’i kazanmasına sadece bir ‘strike’ kalmıştır. Ancak art arda gelen şansızlıklarla maç eşitlenir. Ve derken, Mets’ten Mookie Wilson, atıcı yerine yerleşir ve atılan topa vurur. Zayıf top, yavaş yavaş ‘first base’e doğru ilerlerken herkes Buckner’ın kendisine doğru gelen yavaş topu yakalayacağından çok emindir. Ancak tarihe ‘Buckner Error’ olarak geçen an yaşanır. Top Buckner’ın ellerinin ve bacaklarının arasından arkasına kaçar. Boston Red Sox’ın 69 yıllık rüyası New York’taki 7’nci ve son maça ertelenir ancak o maçı da moralli New York Mets kazanır ve Boston Red Sox, 1918’den sonraki ilk şampiyonluğu için tam 18 yıl daha 2004’ü beklemek zorunda kalır.

Altıncı maçtaki büyük hatasından sonra sahadan boynu bükük ayrılan Buckner, beyzbolu o gece bırakır ve ailesiyle Idaho’ya yerleşir. Yıllarca günlerini tabiatla, avlanarak, balıkçılıklıkla geçirerek o talihsiz anı hatırlatan herşeyden uzak durur.

2008 yılında Boston Red Sox’un açılış maçında ilk topu atması için davet edilir ve 22 yıl sonra ilk kez Fenway Park’ta onbinlerce Red Sox taraftarının önüne çıkar. Red Sox taraftarı bu kez onu coşkulu şekilde alkışlar. Beyzbol ile bu şekilde yeniden barışan Buckner, yakın zaman önce de Boston’un yarı profesyonel takımlarından Brockton Rox’ın teknik direktörlüğü teklifini kabul ederek, bir hatası nedeniyle on yıllardır ayrı kaldığı beyzbola geri döndü.

‘’12 yaşındayken hep, bir gün World Series’te bitirici vuruşu ‘home run’ ile yapan sporcu olacağını hayal edersin’’ diyor Buckner ve ekliyor, ‘’Bu maalesef çok yaşanan bir durum değil. Hele beyzbolda bir parça şansın da yoksa hiç gerçekleşmiyor.’’

İşte 1986 World Series maçında yaşanan o talihsiz an: