Skip to content
Menu

New York mücevher dünyasında şimdi moda ‘boşanma yüzüğü’

Genelde ‘evlilik’le kazandığı düşünülen mücevher sektörü, ABD’de evliliklerin yüzde 49’unun boşanma ile neticelenmesine daha fazla kayıtsız kalamadı ve bu alana da el atmaya başladı. Manhattanlı mücevherciler şimdi, tıpkı nişananların ‘statü’ ve ‘mutluluklarını’ duyurma amaçlı tek taş yüzükler gibi, boşananların da ‘acılarını’ ve ‘statülerini’ çevrelerine yüzükle duyurmalarını sağlayacak ‘boşanma yüzükleri’ dizayn etmeye başlıyor.

Gelenek aslında Wanda Dibben adlı bir kadının 13 yıllık evliliğinden sonra ‘evlilik yüzüğü’nden vazgeçememesi nedeniyle başladı. Yüzüğünü kuyumcuya götüren Dibben, yüzüğün dizaynını değiştirerek ‘boşanma yüzüğü’ne dönüştürmelerini istedi. Kuyumcu da yüzüğün bir bölümünü keserek ‘eternity’ olmaktan çıkarıp, araya da paralel gümüş tabakalar yaptı. Boşluk bağın koptuğunu, gümüş tabakalar ise çocuklarının birliği sürdürdüğünü sembolize ediyormuş.

Bugüne kadar en çok dikkat çeken boşanma yüzüğü ise, ‘antika mücevher’ alanında satış yapan Spritzer & Furman’ın 1970’ler havası taşıyan 18 K altınlı ‘divorce ring’ adlı 3200 dolarlık yüzüğü (yukarıdaki fotoğraf).

Sektör analistleri ‘Boşanma yüzüğü’ alanında bir patlama yaşanabileceğini belirtiyor. Böylece ‘özel amaçlı’ yüzük modası akımına yeni bir tarz daha katılacak. Bir süre önce de, üzerinde Mars ya da Venus sembolleri olan gümüş ‘bekar yüzükleri’ popülerleşmeye başlamıştı. Yine Manhattan da, ‘gay’ ya da ‘straight’ yüzükleri de çok sayıda müşteri buluyor. AMERIKA BULTENI (31 Ağustos 2011)