Skip to content
Menu

130 ülke lideri şehirde, New York güvenlik ablukası altında

AMERİKA BÜLTENİ (20 Eylül 2011 – 02:08)

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu nedeniyle, BM’ye üye 130 devletin devlet ya da hükumet liderleri New York’a akın ediyor. Alınan olağanüstü güvenlik önlemleri ve kapalı yollar özellikle Manhattan adasında New Yorkluların günlük hayatını felç ediyor.

BM Genel Kurulu çalışmalarına bugün başlayacak ve zirve 5 gün sürecek. Ancak birçok önemli toplantı ve ikili görüşmeler Pazartesinden itibaren başladı. ABD Başkanı Barack Obama ve Başbakan Erdoğan, Pazartesi akşam saatlerinde New York’a geldiler. New York Polis Teşkilatı Manhattan içinde tam 220 ayrı lider konvoyunun, hafta boyunca toplantılar ve görüşmeler için şehrin değişik yerlerine sık sık seyahat edeceğini belirterek, New Yorklulardan özellikle Manhattan’ın doğu yakasına mecbur olmadıkça uğramamalarını istiyor. Bir ve İkinci Caddelerin 34 ile 57 sokaklar arasında kısımları ile aradaki tüm sokaklar tamamen kapalı olurken, Üçüncü Cadde de duruma göre sık sık kapanacak. Bütün bu cadde ve sokaklarda park yasağı var. Bütün park halindeki araçlar çekildi. Yasak bölgeye sadece kartları olanlar geçebilecek.

Mahmud Amedinecat’ın kalacağı 54’ncü Sokak Warwick Hotel çevresinde de protestoculara karşı geniş güvenlik önlemleri alınacak.

ABD Başkanlarının geleneksel olarak kaldığı Waldorf-Astoria oteli ile Intercontinental-The Barclay hotelleri en üst düzey misafirleri ağırlıyor. Bu otellerin çevresindeki sokaklar da kapatıldı.

BM binasının kıyısında yer aldığı Doğu Nehrinde ise sahil koruma botlarının yanı sıra dalgıç timleri görev yapıyor. New York sokaklarda devriye gezen polis sayısı artırılırken, metro da çantalı yolcuların çantaları aranıyor.

BM Genel Kurulu nedeniyle birçok farklı grubun ve hatta karşıt grupların protesto gösterileri yapacak olması da New York polisinin işini daha da zorlaştırıyor. Gösterilerin en büyüklerinin Filistin lehine ve İsrail lehine yapılması bekleniyor. Tayvanlı ve Tibetli gruplar da BM’den tanınma talebiyle gösteri planlıyor.

 

20 Eylül Salı

Salı gününün en dikkat çekici etkinliği ABD Başkanı Obama ve Erdoğan’ın da katılacağı Libya’nın Dostları zirvesi. Libya’yı BM’nin geçen hafta tanıdığı muhalefetin lideri Mustafa Celil temsil edecek. Obama Salı akşamı Gotham Hall’da düzenlenecek bağış toplantısına katılacak.

 

21 Eylül Çarşamba

Liderlerin Genel Kurul konuşmaları Çarşamba günü başlayacak. Açılış konuşmasını Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff yapacak. Rousseff, ilk sırada konuşan ilk kadın lider olarak tarihe geçecek. Ardından kürsüye bu yıl üçüncü konuşmasını yapacak ABD Başkanı Barack Obama gelecek. İlk gün konuşmacıları arasında, Fransa Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy, Rusya lideri Dmitry Medvedev  ve Afganistan devlet başkanı Hamid Karzai de var.

ABD Başkanı Barack Obama Çarşamba akşamı New York Halk Kütüphanesinde düzenlenecek galanın onur konuğu olacak.

 

22 Eylül Perşembe

 

Başbakan Erdoğan Genel Kurula hitap edecek. Günün dikkat çekici konuşmacıları arasında İran Devlet Başkanı Mahmut Ahmedinecat da var.

 

23 Eylül Cuma

 

BM’nin Filistin konusuna kitleneceği gün. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile İsrail Başbakanı Netanyahu Genel Kurul’a hitap edecekler. Abbas konuşmasından sonra tam üyelik başvurusunu bizzat yapacak. BM dışında ise Filistin yanlısı büyük katılımlı bir gösteri düzenlenecek.