Skip to content
Menu

Cumhuriyetçi Parti şokta: Florida aday yoklamasını siyahi aday Cain kazandı

Herman Cain, Florida zaferiyle büyük sürprize imza atarken, parti içi yarışta tüm dengeleri değiştirdi

AMERİKA BÜLTENİ (25 Eylül 2011)

Cumhuriyetçi Partinin Cumartesi günü Florida eyaletinde yapılan aday yoklamasını (straw poll), Rick Perry mi kazanacak Mitt Romney mi tartışması şok bir sonuçla kesildi. Godfather Pizza zincirinin eski CEO’su ve parti içi yarışın tek siyahi ismi Herman Cain, oyların yüzde 37’sini alarak, sürpriz bir şekilde birinci oldu. Sonuç, Cumhuriyetçi Partide tam bir şok etkisi yaptı. Cumhuriyetçi Partide adaylık yarışında bir süredir Teksas Valisi lehine oluşan dengeler yeniden bozulurken, gözler New Jersey’nin ‘aday olmamakta ısrarlı’ valisi Chris Christie’ye çevrildi.

İşte sonuçlar:

Herman Cain: 37.11%

Rick Perry: 15.43%

Mitt Romney: 14.00%

Rick Santorum: 10.88%

Ron Paul: 10.39%

Newt Gingrich: 8.43%

Jon Huntsman: 2.26%

Michele Bachmann: 1.51%

 

Teksas Valisinin rüzgarı hızını kaybediyor

Birçok analistin ‘kesin birinci olacak’ iddiasına bulunduğu Rick Perry ise, Cain’in yarısı bile kadar bir orana ulaşamayarak ikinci olabildi. Daha aday olmadan anketlerde hızla yükselen Perry, adaylığını açıkladıktan sonra bir anda bütün anketlerde açık farkla ilk sıraya oturmuştu. Ancak son bir aydaki 2 televizyon açıkoturumundaki performansı nedeniyle her geçen gün yıldızı sönen Perry’nin rüzgarının, Florida’dan gelen sonuçla artık daha da hız kaybedeceği konuşuluyor.

Niye ‘straw poll’ deniyor?

‘’Straw poll’’ deyimi siyasette, bağlayıcılığı olmayan ön yoklamalar için kullanılıyor. Örneğin BM Genel Sekreterliği seçimlerinden önce de ‘straw poll’ yapılarak nabız yoklanıyor. İnce bitki sapı demek olan ‘straw’ adının verilmesi, bunların rüzgarın estiği yöne kolayca eğilmelerinden. Böylece rüzgarın ne yöne estiğinin tespiti iması yapılmış oluyor.

New Jersey valisi Christie’nin adı yeniden gündemde

Parti içi yarışın favori ismi Rick Perry’nin erken yıpranması, alternatif isim arayışlarını yeniden başlattı. Bu çerçevede New Jersey Valisi Chris Christie’nin adı yeniden gündeme geldi.

*************

İLGİLİ HABER: Cumhuriyetçilerin Obama’ya karşı gizli adayı o mu?

************

Parti tabanında uzun süredir Christie’ye yönelik ‘aday ol’ baskısı var. Ancak New Jersey’nin Cumhuriyetçi tabanda oldukça popüler valisi, son olarak Perşembe günü bir kez daha 2012’de aday olmayacağını açıkladı. Buna rağmen, Florida aday yoklamasını Herman Cain’in kazanmasından sonra birçok medya organında Christie’nin muhtemel adaylığıyla ilgili senaryolar konuşulmaya başlandı.