Skip to content
Menu

Sahibinden satılık, az kullanılmış 1884 model; Dünyanın en eski otomobili satılık!

Dünyanın halen çalışan en eski arabası: La Marquise

AMERİKA BÜLTENİ

(3 Ekim 2011)

Haklısınız, daha çok tren lokomotifi gibi görünüyor ama 4 tekeri, direksiyonu, 4 kişilik koltuğu ve bir araba modeli için oldukça görkemli bir model adı var: De Dion Bouton Et Trepardoux Dos-A-Dos Steam Runabout..!

Saatte 60 kilometreye kadar hız yapabilen bu 127 yaşındaki arabanın özelliği ise dünyanın halen çalışan en eski arabası olarak bilinmesi. Gelecek hafta RM Hershey Auction’da açık artırma ile satışa sunulacak arabanın 2 milyon dolar ile 2,5 milyon dolar arasında bir alıcı bulması bekleniyor.

Fransız araba üreticisi Count de Dion için, Henry Ford daha ilk arabasını üretmeden 12 yıl önce imal edilen otomobil, Count de Dion’un annesinin adıyla,  “La Marquise” olarak biliniyor.

Benzin masrafından bıktısanız bunu satın alın!

Buharlı motora sahip arabanın güzel tarafı, sahibini benzin masrafından kurtarması. Arabayı çalıştırmak biraz kağıt biraz odun ve kömüre ihtiyaç var. Önce fırınına kağıtla tutuşturduğunuz odunu sonra da kömürü atıyorsunuz ve 45 dakika buharın sıkışmasını bekliyorsunuz. Buhar yeterince sıkışıp yeterli kinetik enerjiyi yaratınca da siz deşehirde pozitif enerji yaratacak hava atma turuna çıkabiliyorsunuz.

Oyuncakçıdan yollara uzanan bir hikaye

Efsaneye göre Count de Dion, Aralık 1881’de Paris’teki İtalyan Bulvarı’nda bulunan Giroux adlı oyuncakçıya girerek, vereceği davette düzenleyeceği yarışa katılacaklara ödül aramaya başlar. Ancak oyuncakçıda gördüğü bir buharlı motor modelinden çok etkilenir ve bunu yapan Georges Bouton ile Charles-Armand Trepardoux’a bunun gerçek boyutlarda olanını yapıp yapamayacaklarını ve bir at arabasına ekleyip ekleyemeyeceklerini sorar. Birkaç yılı bulan denemlerden ve başarısızlıklardan sonra arabamız Paris sokaklarına çıkar.

Ancak o günlerde otomobil sayısı dünyada henüz oldukça az ve doğru dürüst yol da yoktur. Tabii La Marquies’i rast gele yerlerde karşılarında gören Parisliler de bunun raydan çıkmış bir tren lokomotifi olduğunu düşünerek epey korkarmış.

Bu arada söylemiş miydik? 1884 model ‘La Marquise’ sahibinden satılık ve az kullanılmış. Elektronik aksamı yok, tamir işi çıkarmaz! Güle güle kullanma garantisi..!