Skip to content
Menu

Bu manzara değişecek! Yehova Şahitleri’nin Brooklyn’den kitlesel göçü…

AMERİKA BÜLTENİ (3 Ekim 2011)

Brooklyn’in zengin semti Brooklyn Heights, Truman Capote, Norman Mailer ve Tom Wolfe gibi efsane sakinlerinin yanı sıra, The Cosby Show’daki Huxtable ailesinin de kurgusal mahallesi olarak da biliniyor.

Ancak Dünyaca ünlü Brooklyn Köprüsü’nün Brooklyn ayağındaki semt, Manhattan’dan bakınca görüntüsüne damga vuran ve üzerinde ‘Watchtower’ yazılı tabelası ve santigrat derece ile hava durumunu da veren bir saat kulesinin de olduğu binalardan oluşan bir kampüs ile de hafızalara kazındı son yüzyıl boyunca.  Bu kampüs, son dönemin en hızlı yayılan dinlerinden biri olan Yehova Şahitlerinin dünyadaki merkezi. Yani bir nevi Vatikan’ı…

Brooklyn Heights sakinlerine, ‘Yehova Şahitlerini görüyor musunuz’ diye sorarsanız, ‘hergün’ derler. Ancak, ‘hiç kapınızı çalıp size Watchtower (Gözlem Kulesi) adlı dergilerinden verip sizi dinlerine katmaya çalıştılar mı?’ diye sorarsanız, şok edici cevabı alırsınız: ‘’Hayır, hiçbir zaman’’.

Queens’te, Bronx’ta oturanların evlerinin kapılarını bile haftada birkaç kez çalan Yehova Şahitleri’nin dünyadaki merkezlerinin ve binlerce üyelerinin bulunduğu merkezinin, bulunduğu mahalleyle ilişkisi oldukça resmi ve mesafeli olageldi.

Nüfusu 22 bin olan Brooklyn Heights, bu nedenle belki de, yakında bir gecede bünyesinden kopup gidecek binlerce Yehova Şahidi’nin bu göçüne çok da ilgili değil. Yüzyıl kadar önce Pittsburghlu vaiz Charles Taze Russell’ın gelip yerleşmesinden beri Brooklyn Heights’ı mesken tutan Yehova Şahitleri, o günden beri mahallede fiyatı 600 milyon dolar ile 1 milyar dolar arasında tahmin edilen emlakın sahibi oldu.

Yehova Şahitleri çok yakında buradan New York Upstate’teki Warwick şehrinde 11,5 milyon dolara inşa ettikleri dev kampüslerine taşınacak. Warwick, Yehova Şahitleri’nin tükettikleri gıdayı yetiştirdikleri tarım alanlarının, giydikleri giysileri ürettikleri fabrikaların ve tüm yayınlarını bastıkları matbaalarının bulunduğu Wallkill’in de hemen yanı başında. Brooklyn’deki binaların resmi sahibi görünen The Watchtower dergisi, Brooklyn Köprüsü’nün doğu yakası ile özdeşleşen 5 binayı ise geçen hafta satışa çıkardı.

Mahalledeki binalarda yaklaşık 3 bin Yehova Şahidi’nin yaşadığı veya çalıştığı biliniyor. Ancak bunların büyük bölümünü, dinin merkez yönetiminin ofislerinde görevli genç ve bekar misyonerler oluşturuyor.

Bir Brooklyn Heights sakini ise, neden bu büyük göçün kendilerini çok etkilemiyeceğini iddia ederken, ‘’Semtten hiçbir şey satın almıyorlar. Buranın ekonomisine hiç katkıları yok. Gittiklerini çok farketmeyeceğiz bile’’ demekle yetiniyor.

Öyle görünüyor ki, Brooklyn Heights sakinlerinden çok New York Seaport’tan ya da köprüden geçen araçlardan hava durmunu ya da saatin kaç olduğunu merak edenler daha çok hissedecek bu kitlesel göçü..!