Skip to content
Menu

Wall Street protestosu, milyarder patronların çalıştığı ‘Downtown’dan yaşadıkları ‘Uptown’a sıçradı

Göstericiler, milyarderlerin kapılarını çalarak ellerinde taşıdıkları çekleri sunmaya çalıştılar.

AMERİKA BÜLTENİ (11 Ekim 2011)

25 gündür Manhattan’ın finans bölgesinin kalbine kamp kuran ‘’Wall Street’e El Koy’’ eylemcilerine destek vermek isteyen bazı sendika ve dernekler, Salı günü öğle saatlerinde New York’ta milyarderlerin yaşadığı Upper East Side semtine “Millionaires March” adıyla bir yürüyüş yaptı. Salı sabahı saatlerinde, Zuccotti Park’taki ‘’Wall Street’i İşgal’’ eylemcilerine yakın bir yerde toplanan gruplar, Wall Street ve çevresinde  bir yürüyüş gerçekleştirdikten sonra, öğle saatlerinde Beşinci Cadde ile 59’ncu Sokağın köşesine geldiler.

******

AMERİKA BÜLTENİ OBJEKTİFİNDEN GÖSTERİNİN FOTOĞRAFLARI

******

Burada başlayan ve yaklaşık 3 saat süren yürüyüşte, medya devi Rupert Murdoch, Amerikan tutuculuğunun en büyük finansörleri olan Koch biraderlerden David Koch, JP Morgan Chase’in CEO’su Jamie Dimon ve edge fon devleri John Paulson ve Howard Milstein gibi ünlü milyarderlerin evlerinin önünde gösteriler yapıldı. Göstericiler ellerinde taşıdıkları 5 milyar dolarlık büyük çekleri milyarderlerin kapısına taşıyarak, eyaletin Aralık ayında süresi bitecek milyonerler vergisinden sonra, süper zenginlerin normal vatandaştan ne kadar az vergi ödeyeceklerine dikkat çekmeye çalıştılar. Göstericiler, ‘’Biz yüzde 99’uz’’ ‘’Bütçe açığını kapatmanın yolu, savaşları bitir zenginlere vergi koy’’ gibi sloganlar attılar.

Göstericilerin, yürüyüş yaptıkları güzergahta bulunmasına rağmen milyarder New York Belediye Başkanı Bloomberg’in evinin önünde durmaması dikkat çekti. Bloomberg, önceki gün yaptığı açıklamada, ‘’yasalara aykırı hareket etmedikleri sürece bütün protestocuların New York’ta istedikleri kadar kalabileceklerini’’ açıklamıştı.

New York Polis Departmanı gösteriye izin vermediği için göstericiler, kaldırımlardan ikişerli bir sıra halinde yürüdü. Polis bütün güzergah boyunca sıkı güvenlik önlemi alarak protestoların trafiği etkilemesine ya da caddelere taşmasına izin vermedi.

Boston’da 129 kişi tutuklandı

Öte yandan Pazartesi gece yarısından sonra Boston’da gerçekleştirilen gösteride 129 kişi, yasak alanlarda yürüdükleri ya da izinsiz toplantı gerekçesiyle tutuklandı.

New York’ta Cumartesi günü büyük yürüyüş yapılacak

Öte yandan gösterilerin sona ereceğine dair bir işaret bulunmazken, hergün daha da yaygınlaşması dikkat çekiyor. ABD çapında bu hafta için de yüzlerce değişik gösteri planlandı. Bunların en büyüğü ise Cumartesi günü New York’ta “Call to Action Against Banks” adıyla gerçekleştirilecek.