Skip to content
Menu

Senato, Obama’nın 447 milyar dolarlık istihdam yaratma planına yol vermedi

AMERİKA BÜLTENİ (11 Ekim 2011)

ABD Başkanı Barack Obama’nın önceki hafta açıkladığı 447 milyar dolarık istihdam yaratma planı, Amerikan Senatosu’na takıldı. Obama’nın iki haftadır ülke genelinde sürdürdüğü halk mitingleri ve kampanyaya rağmen, plan, Senatoda yeterli desteği sağlayamadığı için gündemden düştü. Salı günü akşam saatlerinde yapılan oylamada plan, 100 üyeli senatoda 51 oy çoğunluğuna ulaştı ancak, ‘filibuster’ engeline takılmamak için gereken 60 oya ulaşamadı.

Demokrat Partili Nebraska Senatörü Ben Nelson ile Montana Senatörü Jon Tester da yasa tasarısına karşı oy kullandı. Her iki senatörün de görev süresi 2012’de bitiyor ve yeniden seçilme riski yaşıyorlar.

İstihdam paketi neler içeriyor?

Obama’nın 447 milyar dolarlık planın yarısını çalışanlar için gelecek yıl gelir vergisinin yarı yarıya indirilmesi ve işverenlerin vergi oranlarının azaltılmasını kapsayan 245 milyar dolarlık vergi indirimi oluşturuyor. 
Obama, bu vergi indirimleriyle, paketin Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisinden geçme ihtimalini artırmayı hedefliyor.

447 milyar dolarlık istihdam planı ayrıca, işsizlik sigortası kaynaklarının 62 milyar dolar artırılarak, işsizlik sigortası ödemelerini 2012 yılına kadar uzatılması hedefleniyor. Okul, otoyol, köprü ve demiryolları gibi altyapıların yenilenmesi için 105 milyar dolarlık kaynak yaratılıyor. Yerel yönetimlere ise, öğretmen, polis memuru ve itfaiyecileri işlerinden çıkarmamaları için 35 milyar dolarlık yardım sağlanacak.

Plan, 6 aydan uzun süredir iş arayanlara istihdam sağlayan şirketlere 4.000 dolar vergi indirimi sağlanmasını, eski askerlere işverenlere de ekstra vergi indirimi verilmesini içeriyor. Plan çerçevesinde bir çalışan ailesi 1.500 dolar vergi indirimi alacak.