Skip to content
Menu

Cumhuriyetçilerde ‘’ayın popüler adayı’’ sırası, siyahi aday Herman Cain’de..!

Herman Cain ve Mitt Romney, Salı akşamı New Hampshire'da düzenlenen açıkoturumda

Cemal T. Demir

(AMERİKA BÜLTENİ )

Öyle görünüyor ki, Cumhuriyetçi Part içindeki 2012 başkan adaylığı yarışında, muhafazakar tabanın,  ’15 günlüğüne popüler adayı olma’ sırası, yarışın tek siyahi adayı Herman Cain’e geldi.

Iowa Aday Yoklaması (Iowa Straw Poll) sırasında anketlerde ilk sıraya yükselen ve medyanın neredeyse partinin adayıymış gibi sunduğu Michele Bachmann, şu anda anketlerde ilk beşe girmekte bile zorlanıyor. Muhafazakar taban ise Texas Valisi Rick Perry’nin yarışa girmesiyle, bir hafta içinde desteğini Bachmann’dan çekerek Perry’e yönlendirerek, onu parti içi yarışın lideri yapmıştı.

Perry’nin saltanatı ise Eylül ayında Florida’da düzenenlenen iki açıkoturuma kadar sürdü. Açıkoturumlardaki kötü performansı, göçmenlik konusundaki yumuşak duruşu, parti tabanını yeniden arayışa sürükledi.

New Jersey Valisi Chris Christie’nin aday olacağı heyecanıyla 2 hafta geçiren Cumhuriyetçiler, Christie’nin fazla liberal olduğunun ortaya çıkması ve aşırı kilolarının sorun oluşturacağının anlaşılmasıyla yeniden arayışa başladı.

İşte, Haziran ayından beri aday olmasına rağmen bir türlü dikkatleri üzerine çekemeyen Herman Cain, o boşluk anında yapılan Florida aday yoklaması öncesi açıkoturumda yaptığı net çıkışlarla, ‘kerhen popüler aday’ statüsü kazandı.

Cain’in son olarak New Hampshire’da yapılan açıkoturumda, 9-9-9 diye formüle ettiği ‘’yüzde 9 satış vergisi, yüzde 9 gelir vergisi, yüzde 9 şirket vergisi’’ planı, rakiplerinin şaka yollu küçümsemelerine hedef oldu.

Açıkoturumda Jon Huntsman, Herman Cain’in Godfather Pizza zincirinin eski CEO’su olmasına atıfla, 9-9-9’u ilk duyduğunda, ‘’pizza kampanya fiyatı’’ sandığını söyleyerek iğnelerken, Bachmann ise, ‘’ 9-9-9’u ters çevirirseniz 666 olur. Şeytan ayrıntıda gizlidir’’ şeklinde takıldı. Ancak, Cumhuriyetçi adaylar planı ciddiye almasa da, aday ve dişe dokunur bir plan arayışındaki Cumhuriyetçi taban şimdilik bu plana kamp kurmuş gözüküyor.

NBC News/Wall Street Journal ortaklığıyla yapılan son ankete göre Cain, Cumhuriyetçi seçmenlerin yüzde 27’sinin desteğine sahip hale geldi. Massachusetts eski Valisi yüzde 23 oyla ikinci sırada bulunurken, Texas Valisi Rick Perry yüzde 16 ile üçüncü sırada. Ağustos ayında yapılan ankette ise Perry yüzde 38 ile lider durumdayken, Romney yine yüzde 23 ile ikinci sıradaydı. Cain ise sadece yüzde 5 desteğe sahipti.

Reuters/Ipsos anketine göre Romney lider, Cain ikinci

Öte yandan NBC/WSJ anketiyle aynı gün açıklanan Reuters/Ipsos anketine göre ise Mitt Romney yarıştaki liderliğini yüzde 23 ile sürdürürken, Herman Cain yüzde 19 ile ikinci sırada bulunuyor. Reuters anketine göre üçüncülüğe ise Texas Milletvekili ve partinin liberteryan kanadının adayı Ron Paul yüzde 13 ile sahip. Rick Perry yüzde 10 ile dördüncü sırada.

En istikrarlı iki aday Romney ve Paul ama…

Parti içi yarışta, şu ana kadar anketlerde en istikrarlı aday Mitt Romney ve Ron Paul. Genel olarak ya liderlik ya da ikincilik sırasında bulunan Romney, yüzde 20-25 arasında sabit desteğe sahip. Ayrıca, Cumhuriyetçi Parti müesses nizamının ve genel merkezinin de adayı olduğu herkesin bildiği bir sır. 2008’deki yarışta Rudy Giuliani ile beraber partinin en şahin adayı olan Romney’nin mevcut 8 adayın en ılımlısı olarak kalması ise partinin son 4 yılda ne kadar aşırı sağa savrulduğunun en çarpıcı göstergesi. Birçok analiste göre, başka aday çıkmazsa, mevcut tabloda Cumhuriyetçi Parti Romney’e mahkum. Ancak onun da Mormon olması, muhafazakar tabanda açıktan olmasa da bir sorun oluşturuyor. Ron Paul ise, parti içi yarışta en özgün politikaları savunan kişi. Ancak, FED’i, Pentagon’u, Eğitim Bakanlığını ortadan kaldırma politikaları hala ana akım için marjinal vaatler olarak kalmaya devam ediyor.

Cumhuriyetçi Parti içindeki yarışın şu anda en büyük kazananı ise hiç şüphesiz Barack Obama. Bağımsız ve ılımlı Demokratların oyunu çekebilecek bir Cumhuriyetçi adayın olmaması, her şeye rağmen Obama’yı bağımsız seçmenler için 2012’nin  ‘kerhen’ en makul tercihi yapıyor.