Skip to content
Menu

New York’ta, Ortodoks Yahudilerin ‘’Kadınlar: erkek görürseniz yol verin’’ tabelaları indirildi

AMERİKA BÜLTENİ

(13 Ekim 2011 – 00:10)

New York’un Hasidik Yahudilerin yaşadığı Williamsburg semtinin güney kesimindeki kaldırım ağaçlarına yapıştırılan, kadınlara yönelik, ”erkekle karşılarşırsanız kenara çekilip yol verin” uyarı tabelaları, Feministlerin büyük tepkisini çektikten sonra indirildi. Ancak, New York Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü, İbrani alfabesiyle Yidişçe yazılmış uyarı tabelaları, feministlerin tepkisinden dolayı değil, yasadışı olarak kamu ağaçlarına asıldığı için indirdi. Kaldırımlara asılan Yidişçe levhalarda, tam olarak ‘’Kıymetli Yahudi kızı: Erkek geldiğini gördüğünde lütfen kenara çekilerek yol ver’’ yazıyordu.

Tabelalar, Yahudilerin Roş Aşana’dan Yom Kipor’a uzanan ve güney Williamsburg’un sinagoglara gidip gelen Hasidik yahudi erkekleriyle dolu olduğu en kutsal günlerinde asıldı. The Brooklyn Paper’a konuşan bir mahalle sakini, ‘’tabelaların, Yahudi kadınları aşağılayan ya da ikinci sınıf gören bir kasta veya üsluba sahip olmadığını, aksine saygı için’’ böyle bir uyarı yapıldığını savundu.

New York Daily News’e konuşan Abraham Klein de, ‘’Tabelalar kimseyi rahatsız etmiyordu. Erkekler ve kadınlar beraber gitmiyor sinagoga. Bu bizim inancımız’’ diye konuştu.

 

İLGİLİ HABER:

İsrail’de haremlik-selamlık kuralına uyan ‘koşer Facebook’