Skip to content
Menu

Amazon, kitap evlerinden sonra yayınevlerini de mi ortadan kaldıracak?

Amazon'un ünlü logosundaki 'Ve işiniz bitti' sloganı, şimdi de yayınevlerinin kabusu oldu.

AMERİKA BÜLTENİ (17 Ekim 2011)

Amazon.com önce okuyuculara kitap evlerine ihtiyaçları olmadığı fikrini aşıladı ve benimsetti. Şimdi ise yazarlara, yayınevlerine ihtiyaçları olmadığı fikrini benimsetmeye çalışıyor. Amazon’un kitap satmaktan yayınlamaya da geçmesi, yayınevlerinde ve kitap sektörünü yeni bir dönemin belirsizliğine sürüklüyor.

New York Times gazetesinde yer alan habere göre Amazon.com bu sonbaharda çeşitli alanlarda tam 122 kitabı hem kağıt hem de e-kitap olarak yayınlayacak. Amazon’un kitap yayıncılığı dünyasına bu oldukça etkili müdahelesinin tüm dengeleri değiştirmesi bekleniyor. Melville House yayınevinden Dennis Loy Johnson, NY Times’a yaptığı açıklamada, Amazon’un son girişimleriyle ilgili olarak ‘’yayıncılar oldukça endişeli ve ne yapacaklarını bilmiyor’’ diye konuştu.

‘’Herkes Amazon’dan korkuyor’’ diye konuşan kitap yayınlama aracısı ve e-kitap yayıncısı Richard Curtis, ‘’Kitapçıysanız, zaten epeydir Amzon ile rakipsiniz demektir. Yayıncıysanız, bir sabah uyanıryorsunuz ve Amazon’u rakip olarak görüyorsunuz. Eğer yazarlar iler yayıncılar arasında aracı iseniz, birgün sizi de Amazon devre dışı bırakacak. Çünkü şimdiden yazarlara doğrudan kitap yayınlama imkanı sunuyor. Eski stratejidir; böl ve yut’’ diye anlatıyor kitap yayıncılığı dünyasının şokunu.

Amazon yönteicisi Russell Grandinetti bir yandan, ‘’Zaten her yeni gün snun başlangıcı’’ diyerek yayınevlerinin paniğini sakinleştirmeye çalışırken bir yandan da kitap dünyasının Gutenberg’den beri 600 yıldır en radikal değişimi geçirdiğini kabul ediyor.

Amazonun okurla yazarı doğrudan bulaştırma stratejisi şimdiden önemli sonuçlar doğurmaya başladı. Örneğin bir Alman tarihi romanını, hakkında tek bir profesyonel kitap kritiği bile yayınlanmadan en çok satılan kitaplar arasına soktu.

Öte yandan yayınevleri ise, şimdilik tek çare olarak yazarları korkutma stratejisi uygulayabiliyor. Amazon’dan kitap yayınlayacak yazarlarına sözleşmelerini bitirme tehdidinde bulunuyorlar.