Skip to content
Menu

İşte ABD’nin bedava üniversiteleri

Üçüncü Cadde ile Sekizinci Sokak köşesindeki Cooper Union, ABD'nin en ünlü bedava üniversitesi

AMERİKA BÜLTENİ (13 Kasım 2011)

ABD’de üniversite ücretleri birçok öğrenci için karşılanamaz boyutlara yükselirken, bedava öğrenim veren üniversiteler her zamankinden daha fazla dikkat çekiyor. Ancak, bedava eğitim veren birçok eğitim kurumu da ekonomik krizden olumsuz etkileniyor. Nitekim, ABD’deki bedava üniversitelerin belki de en ünlüsü olan New York Cooper Union, 16,5 milyon dolarlık bütçe açığını kapatacak bir formül bulamazsa, öğrencilerinden bir miktar ücret tahsil etmeye başlayabileceğini açıkladı. İşte ABD’de bedava eğitim veren bazı üniversiteler:

 

1 – Cooper Union / New York

New York şehrinin ortasındaki bu sanat üniversitesi kurulduğu 1859 yılından beri ilk defa öğrencilerinden harç almayı düşünüyor. Normalde öğrenci başına okul ücreti 35 bin dolar. Ancak Cooper Union, tüm öğrencilerine bu ücreti burs olarak veriyor. Okul, ABD’nin girilmesi en zor okullarından biri olarak biliniyor. Başvuran her 3500 öğrenci adayından sadece 250’si okulda öğrenim görebiliyor. http://cooper.edu/admissions/facts/faq#q16

 

2 – Berea College / Kentucky

Kentucky eyaletinin Berea şehrinde 1855 yılından beri eğitim veren bu liberal art üniversitesi, toplamda 102 bin doları bulan okul ücretini almıyor. Her öğrencisine burs olarak eğitim veriyor.

http://www.berea.edu/

 

3 – Deep Springs College / California

California eyaletinin Deep Springs kentinde kurulu bu 26 öğrenci kapasiteli erkek öğrenci üniversitesi her yıl başvuran yaklaşık 200 aday arasından 10-15 arası kişiyi öğrenci olarak kabul ediyor. Ancak bu üniversitenin kırsal arazisindeki tarım alanlarında çalışmayı da kabul edeceksiniz. Üniversite mütevelli heyeti bu yıl yaptığı oylamada okula kız öğrenci kabul etmeyi de kararlaştırdı ancak hangi yıl başlyacakları henüz belli değil.

http://deepsprings.edu/

 

4 – U.S. Naval Academy, West Point Military Academy ve U.S. Air Force Academy

ABD deniz, hava ve kara harp akademileri, öğrencilerinin eğitimden sonra belli süre sonrasına kadar orduda görev yapmaları şartıyla ücretsiz eğitim veren üniversite dengi okullar arasında.

http://www.usna.edu/

http://www.westpoint.edu/

http://www.usafa.af.mil/

 

5 – Khan Academy (Akreditasyonu yok)

2006 yılında Bangladeş kökenli Selman Khan tarafından, herkese her yerde kaliteli eğitim şiarıyla kurulan bu okul online bedava eğitim veriyor. Derslere YouTube üzerinden katılınabiliyor. Google ve Bill and Melinda Gates Vakfı da okulun destekçileri arasında.

http://www.khanacademy.org/

 

6 – University of the People (akreditasyonu yok)

Bu küresel halk üniversitesi online eğitimle, dünyanın her yerinde isteyen herkese ücretsiz üniversite eğitimi vermekte.

http://www.uopeople.org/

 

7 – College of Ozarks / Missouri

Missouri eyaletinde kurulu bu Hıristiyan liberal art üniversitesi, fiili çalışma karşılığı ücretsiz üniversitelerden biri. Öğrencilerin haftada 15 saat kampüste kendilerine verilecek işlerde çalışması gerekiyor.

College of the Ozarks

8 – Alice Lloyd College / Kentucky

Kentucky eyaletinin Pippa Passes bölgesindeki bu küçük üniversite, 4 yıllık eğitiminden sonra Appalachian coğrafyasında mesleğini eda edecek öğrencilerine ücretszi eğitim veriyor.

http://www.alc.edu/