Skip to content
Menu

”Dinler olmasaydı dünya daha iyi bir yer mi olurdu?”

Soldan Sağa: A.C. Grayling, Matthew Chapman, Haham David Wolpe ve Dinesh D'Souza.

AMERİKA BÜLTENİ

(21 Kasım 2011)

Charles Darwin’in soyunda bir gazeteci, bir haham, bir filozof ve bir akademisyen sanheye çıkmış. Tabii ki bir fıkranın giriş cümlesi değil bu. Dünyaca ünlü münazara organizasyonu Intelligence Squaredin ABD şubesinin New York’ta düzenlediği, ‘dinler olmasaydı dünya daha iyi bir yer mi olurdu?’ münazarasına katılan kişiler bunlar. ABC News’den John Donvan’ın yönettiği münazara, New York Üniversitesi Skirball Sahne Sanatları Merkezinde  gerçekleşti. Münazaranın başlamasından önce dinleyiciler arasında yapılan ankette ise, yüzde 52’nin dünyanın dinlersiz daha iyi bir yer olacağına inananlardan oluştuğu görüldü. Yüzde 26 ise bu düşünceye katılmazken, yüzde 22 bu konuda kararsız olduğunu belirtti. Münazaradan sonra dünyanın dinlersiz daha iyi bir yer olacağına inananların oranı yüzde 59’a çıkarken, buna katılmayanların oranı yüzde 31 oldu. Münazara yüzde 10’un herhangi bir karara varmasına yetmedi.

15 Kasım’da gerçekleşen münazarada, dinler olmazsa dünyanın daha iyi bir yer olacağını savunanlardan biri, Science Debate kurucu başkanı senaryo yazarı ve gazeteci Matthew Chapman’dı. Aynı zamanda Charles Darwin’in de torunun torunun torunu olan Chapman’ın son olarak yönettiği The Ledge filmi 2011 Sundance Film Festivali’nde gösterildi. İngiliz Felsefe Cemiyetinin 10 yıldır başkanlığını yapan İngiliz filozof ve profesör A.C. Grayling de Chapman ile beraber, dine karşı görüşün münazaracası oldu.

The King’s College rektörü Dinesh D’Souza ile aynı zamanda California Üniversitesinde öğretim üyesi olan Los Angeles Sinai Temple hahamı David Wolpe ise, dinler olmasaydı dünya daha iyi bir yer olurdu tezine karşı münazaracı oldular.

NPR tarafından yayınlanan münazarayı dinleyin ve kararınızı siz verin: