Skip to content
Menu

Obama, ABD adına askeri kışladan resmen ilan etti: ‘Irak Savaşı bitti’

Obama'nın North Carolina'daki tarihi konuşmasını binlerce Amerikan askeri dinledi.

AMERİKA BÜLTENİ (14 Aralık 2011)

ABD, 20 Mart 2003’te başlayan Irak Savaşı’nı bugün resmen sona erdirdi. ABD Başkanı Barack Obama, 9 yıl süren Irak Savaşının bittiğini resmen ilan etti. Eşi Michele Obama ile Irak’tan gelen askerlerin bir bölümüne ev sahipliğini yapan North Carolina eyaleti Fort Bragg kışlasını ziyaret ederek burda ‘Irak Savaşının bittiğini ilan konuşması’ yaptı.

ABD’nin Irak’taki son askeri savaş birliği 31 Aralık 2011 tarihi itibarı ile Irak’ı terk etmiş olacak.

Obama’yı eşi Michele Obama takdim etti

Irak Savaşının bittiğini ilan eden tarihi konuşması öncesi Başkan Obama’yı Fort Bragg Kışlasına eşi Michele Obama takdim etti. ABD First Lady’si Obama’nın askerler ve savaş gazileri için yaptığı çalışmaları özetledi. Başkan Obama da konuşmasına, eşini överek başladı. Obama’nın eşine, ‘’You are cute’’ demesi askerlerin alkışlarına neden oldu.

ABD’nin özel harp birlikleri başta olmak üzere birçok kara ve hava birliğine ev sahipliği yapan Fort Bragg kışlası Irak Savaşı boyunca 200 kayıp verdi. Kürsüye gelen Obama, başkomutan olarak tarihi bir açıklama yapmak istediğini söyledi ve Irak Savaşının bittiğini söyledi: ‘’Başkomutan olarak ve ülke adına hepinizie şu iki kelimeyi söylemekten gurur duyuyorum: Hoş geldiniz, hoş geldiniz, hoş geldiniz’’.

Irak Savaşında, resmi rakamlara göre çatışmalarda 4500 ABD askeri ve en az 60 bin Iraklı öldü. Ancak ölen Iraklı sayısı konusunda ABD medyasının verdiği rakamların gerçeği yansıtmadığı konusunda güçlü itirazlar var. The Brookings Institution verilerine göre en az 115 bin Iraklı hayatını kaybederken, dolaylı kayıplarla beraber savaş yüzünden 1 milyon Iraklı’nın öldüğünü iddia eden düşünce ve analiz kurumları da var. Obama, önceki gün yaptığı açıklamada savaşın doğrudan maliyetinin toplamının 1 trilyon doları geçmiş olabileceğini söyledi.