Skip to content
Menu

İşte New York Times’a göre 2011’in 10 kitabı

AMERİKA BÜLTENİ (17 Aralık 2011)

Geçtimiz günlerde yılın bahse en fazla değer 100 kitabının listesini yapan New York Times, listeyi 10’a düşürerek yılın 10 kitabı listesini hazırladı. Yılın kitapları arasında 4 yazarın ilk romanı ile efsane yazar Stephen King’in 52’nci romanı ile anı, biyografi, tarih, polemik ve bilimsel analiz türlerinde birer kitap yer aldı.

 

İşte New York Times’a göre yılın 10 kitabı

 

Kurgusal kitaplar (FICTION)

 

THE ART OF FIELDING

Chad Harbach

Little, Brown & Company,

$25.99.

Wisconsin eyaletinde Michigan Gölü kıyısındaki küçük br üniversitenin beyzbol takımı etrafındaki etkileyici öykü Harbach’ın ilk romanı.

 

11/22/63

Stephen King

Scribner, $35.

Edebiyat kariyeri boyunca doğal olanla, doğa üstü olanı karıştırmak için sürekli yeni yollar bulan King, bu kez okuyucularını Başkan J.F.Kennedy’i öldüren Lee Harvey Oswald etrafında bir yolculuğa çıkarıyor.

 

SWAMPLANDIA!

Karen Russell

Alfred A. Knopf, sert kapak, $24.95;

Vintage Contemporaries, karton kapak, $14.95

Bir timsah parkı, Florida Everglade’lerinde yolculuk. Russell, ilk romanında yarattığı dil ve özellikle de yaşının çok ilerisindeki kahraman kız karakteriyle oldukça dikkat çekti.

 

TEN THOUSAND SAINTS

Eleanor Henderson

Ecco/HarperCollins Publishers, $26.99

Henderson, bu ilk romanında, okuyucuyu AIDS’in ilk yayıldığı yıllara hüzünlü bir yolculuğa çıkarıyor. 1980’lerin apokaliptik karanlığını yakalama ve tasvir başarısıyla bu yıl oldukça söz ettirdi kendinden.

 

THE TIGER’S WIFE 

Téa Obreht

Random House, cloth, $25; paper, $15.

1985 yılında Belgrat’ta doğan ve 7 yaşında ordan göçeden Obreth, romanında kendisinin aslında yaşamadığı ancak yakından tanık olduğu Balkanlardaki şiddeti yeniden canlandırıyor.

 

Düzyazı kitaplar (NONFICTION)

 

ARGUABLY

Essays.

Christopher Hitchens

Twelve, $30.

Tam bir entelektüel obur olan Christopher Hitchens’in 800 sayfalık bu son kitabı, dinden, bilime, Harry Poter’dan Thomas Jefferson’a uzanan geniş yelpazede 100’den fazla denemeden oluşuyor. Hitchens, NY Times listesine girdiğinin açıklanmasından bir gün sonra 15 Aralık’ta hayatını kaybetti.

 

THE BOY IN THE MOON

A Father’s Journey to Understand His Extraordinary Son.

Ian Brown

St. Martin’s Press, $24.99.

Toronto The Globe and Mail gazetesinin yazarlarından Brown, oldukça nadir görülen genetic bozuklukla doğan ve birtakım gelişme sorunları yaşayan oğlunun dünyasına bir roman anlatımıyla taşıyor okuyucusunu.

 

MALCOLM X

A Life of Reinvention

Manning Marable

Viking, $30.

Uyuşturucu ve beyaz kadın satıcılığından vaizliğe, ırkçı bir dünya görüşünden hümanizme oldukça çarpıcı yolculuklar yapan Malcom X’in, kendi resmi otobiyografisinden daha yalın, daha gerçekçi bir portresini ortaya koyan Manning Marable, 10 yıllık çalışmasının yayınlanmasından kısa süre sonra bu yıl hayatını kaybetti.

 

THINKING, FAST AND SLOW

Daniel Kahneman

Farrar, Straus & Giroux, $30.

Düşündüğümüz şeyleri çok fazla önemsiyoruz. Oysa geçmişi hep yanlış hatırlıyor ve bizi neyin mutsuz edeceği konusunda sürekli yanlış hükümler veriyoruz. Dünyanın en etkili psikologlarından biri olan Kahneman bu kitabıyla insanın kendisine ve yaşama bakışını değiştiriyor.

 

A WORLD ON FIRE

Britain’s Crucial Role in the American Civil War.

Amanda Foreman

Random House, $35.

Amerikan İç Savaşına oldukça çarpıcı bir bakış. ABD’nin bağımsızlığını elde ettiği İngiltere, Kuzey ve Güney’in acımasız savaşında kimi destekledi? Britanya imparatorluk aklına derinlikli bir yolculuk.