Skip to content
Menu

Romney ‘2012 model Hillary’ mi? İşte Cumhuriyetçi yarıştaki 2008 benzetmeleri

AMERİKA BÜLTENİ (19 Aralık 2011)

Mitt Romney, 2012 model Hillary Clinton mu? Politico gazetesi, Hillary Clinton’un 2008 kampanyasıyla benzerliklerine dikkat çekerek ‘evet, Romney 2012’nin Hillary’si diyor.  Tıpkı Romney gibi Hillary de 2008’de parti sisteminin arzu ettiği herkesin kazanacağını öngördüğü adaydı. Ancak Iowa önseçimi ile beraber sarsıldı ve bir daha toparlanamadı.

İşte Cumhuriyetçi adaylarla ilgili diğer 5 analoji

Newt Gingrich, 2012 model John McCain

CBS News’den Dominic Dezutti’ye göre Newt Gingrich, John McCain’in yaşadıklarını yaşadı ve onun gibi adaylığı kazanabilir. McCain de adaylığını açıkladıktan bir süre sonra kampanyası durma noktasına gelmiş, kampanya yöneticileri istifa etmişti. McCain’in yarıştan ne zaman çekileceği konuşuluyordu. Ancak derken favori görülen Giuliani ve Huckabee yavaş yavaş erimeye McCain yükselmeye başladı. New Hampshire’da kazandı ve olayı bitirdi. Gingrich, McCain’in 2008’deki mucize geri dönüşünü yenilemek için herşeyi yapıyor.

 

Newt Gingrich 2012 model Mike Huckabee

Gingrich’in Iowa’aki yükselişi, AP’den Thomas Beaumont’a Arkansas Valisi Mike Huckabee’nin 2008’de eyaletteki yükselişini hatırlatıyor. Gingrich’in kampanyasının iskeleti de, Huckabee’nin ki gibi Iowa’da. Ve buradan alacağı momentumla zafere yürümek üzerine kurulu. 2008’de Huckabee de oldukça pasif kampanya görevlilerine sahipti ancak kendi adına kampanya yürüten Evanjelik tutucular sayesinde Iowa’daki ‘caucus’ları kazanmıştı.

 

Ron Paul 2012 model Barack Obama

Public Policy Polling’den Tom Jensen’e göre bu seçimin Barack Obama’sı Ron Paul.

Anketler, Texaslı libertayran politikacının genç ve Cumhuriyetçi olmayan Iowalılar arasında hızla yükseldiğini gösteriyor. Tıpkı Obama’nın 2008’deki popülaritesine benzeyen bir yükselişi var. The Daily Beast yazarı Andrew Sullivan da bu benzetmeyi yapıyor. Paul, yarışta kazanmasına şans verilmeyen aday olarak başladı ve bir şekilde sağın ‘değişim’ sembolü haline geldi.

 

Ron Paul 2012 model Huckabee

Huffington Post’tan James Moore’a göre ise Ron Paul, daha çok 2008’in Mike Huckabee’sine benziyor. Paul, Iowa’da çok güçlü tıpkı Huckabee gibi. İstikrarlı bir söylemi var. Tıpkı Huckabee gibi. Iowa’da kazancak. Tıpkı Huckabee gibi. Orda kalacak. Tıpkı Huckabee gibi…

 

Rick Perry 2012 model Fred Thompson

Rick Perry, 2008’deki Fred Thompson’un yeniden canlanması gibi diyor Los Angeles Times yazarı Paul Thornton. Tıpkı Thompson gibi Perry de Ağustos’ta yarışa atladı ve hemen adaylığın favorisi görüldü. Çünkü tıpkı 2008’deki gibi tutucu kesimler mevcut diğer adaylardan çok da umutlu değildi ve muhafazakarlığın kurtarıcısını bekliyordu. Ancak tıpkı Thompson gibi Perry de üzerine yönelen dikkatleri ve atakları savuşturabilecek güçte değildi.