Skip to content
Menu

Cumhuriyetçi adaylar New Hampshire’da buluştu: Romney, ilk raundu hasarsız atlattı

AMERİKA BÜLTENİ (8 Ocak 2011)

Cumhuriyetçi Partili adayların, New Hampshire önseçiminden önce haftasonunda gerçekleştireceği iki açıkoturumdan ilki ‘olaysız’ sona erdi. Oldukça düşük profilli açıkoturumda beklendiği gibi Mitt Romney’e karşı hiçbir agresif çıkış yaşanmadı. Cumhuriyetçi adaylar Pazar sabahı da bu kez NBC televizyonunda karşı karşıya gelecek. İşte ABC açıkoturumunda dikkat çekici bazı tartışmalar:

Rick Perry: Başkan seçilirsem askerleri Irak’a geri yollayacağım

Öyle görünüyor ki Texaslıların Irak sevdası sona ermiş değil. Texas Valisi Rick Perry, başkan seçilirse, Obama’nın çektiği askerleri Irak’a geri göndereceğini söyleyerek, ABD’nin boşluğunu İran’ın doldurduğunu iddia etti.

Santorum – Perry kibarlık paktı ana seçime sinyal mi?

Iowa’da süpriz şekilde liderliğe ortak olduktan sonra partinin Evanjelik tabanının gözdesi haline gelen Rick Santorum, Iowa önseçiminden sonra olduğu gibi televizyon açıkoturumunda da rakibi Mitt Romney hakkında oldukça dikkatli bir üslup kullandı. Birçok analist Rick Santorum ve Mitt Romney’nin birbirlerine karşı dikkatli bir üslupla eleştiride bulunmasını iki isimden hangisi adaylığı kazanırsa, diğerini başkan yardımcısı adayı olarak seçeceği şeklinde bir anlaşma ihtimalini gözardı etmediklerinin göstergesi olarak yorumluyor.

Huntsman, hakkındaki iddialara inat Çincesini konuşturdu

Hafta içinde Çince konuşabildiği ve bir Çinli evlatlığı olduğu için Çin’e yumuşak olduğu şeklinde bir video yayınlanan Utah eski valisi ve Pekin eski Büyükelçisi Jon Huntsman ile Mitt Romney arasında ‘Çin’ tartışması yaşandı. Romney’nin başkan olduğu ilk gün Çin’i ‘para değeri manipülatörü’ olarak ilan edeceğini söylemesi üzerine Huntsman’ın, ‘’Çince bir söz vardır, ‘ta butai liaojie zhege qingxing.’ diye. ‘Durumun vehametini anlamıyor’ anlamında’’ şeklinde cevap vermesi, salonda bulunan herkesin gülmesine neden oldu.

Yaşlı kurt Ron Paul, gecenin hırçın çocuğu

Gecenin en sert tartışmaları ise Ron Paul ile diğer iki muhafazakar aday arasında yaşandı. Ron Paul ve Gingrich, hafta içinde süren ‘Chickenhawk’ tartışmasını açıkoturuma da taşırken, Gingrich, Vietnam savaşı sırasına evli ve bir çocuğu olduğu için askere gitmediğini söyledi. Ron Paul’un buna tek cevabı ise, ‘ben de evli ve bir çocuk sahibiydim ama gittim’ oldu. Ron Paul, Rick Santorum’un senatörlükten sonra Washington’da lobicilik yaptığını ve bundan para kazandığını açıklayınca, Santorum ile aralarında tartışma yaşandı.

Gecenin özeti: Açıkoturum, anketlerdeki mevcut tabloyu etkileyecek hiçbir sonuca yol açacak profilde değildi. Bu da en çok açık farkla ilk sırada olan Mitt Romney’i rahatlattı. Ancak Pazar sabahı NBC’de bir açıkoturum daha var. Belki de herkes en değerli ‘atış malzemesini’ o son açıkoturuma sakladı.