Skip to content
Menu

Obama’nın tercihi: Giden J.P. Morgan yöneticisi, gelen Citigroup yöneticisi

Jacob Lew (solda), Bill Daley'nin (sağda) yerine Beyaz Saray Genel Sekreteri oldu.

AMERİKA BÜLTENİ (12 Ocak 2012)

Beyaz Saray Genel Sekreteri Bill Daley’nin önceki gün istifa etmesinden sonra yerine Jacob Lew atandı. Medya genel olarak Obama’nın 3 yılda 3 ayrı genel sekreter ile çalışmasını öne çıkardı. Ancak hem giden hem de gelen genel sekreterlerin özgeçmişleri bundan daha fazla haber değerine sahip.

İşte ‘giden’ Bill Daley hakkında birkaç ‘yararlı’ bilgi:

Beyaz Saray’a atanmadan önce Daley, finans devi J.P. Morgan’ın başkan yardımcısıydı.

CEO yardımcısı olarak da şirketten kendisine 7.6 milyon dolarlık hisse senedi verilmişti.

2010 yılında Daley, J.P. Morgan hisselerinden 8.7 milyon dolar kazandı.

Seçim yılında Wall Street’e karşı kampanya başlatan, süper zenginlerin vergisini artırmayı savunan Obama’nın, Beyaz Saray’ın en kritik koltuğuna oturacak kişiyi seçerken özgeçmişi biraz daha dikkatli okuyacağını düşünürsünüz değil mi? Belki de gerçekten okuduğu için Jacob Lew de karar kıldı, kim bilir.

İşte ‘gelen’ Jacob Lew hakkında birkaç ‘yararlı’ bilgi:

Herkes Jacob Lew’nun, ABD Bütçe Dairesinin (OMB) başkanı ve sonrasında Dışişleri Bakan Yardımcısı olduğunu yazıyor. Ancak Lew, bu iki göreve getirilmeden önce finans ve bankacılık devi CitiGroup’un ‘Alternatif Yatırımlar’ biriminin başındaydı.

Alternatif Yatırımlar ne iş yapardı biliyor musunuz? ABD’de 2008 krizini tetikleyen riskli krediler sahalarında ve çoğunlukla mortgage kredilerinin toplanıp satılmasına dayalı olarak, hedge found benzeri işler yapardı.

2008 yılında ve 2009’un başında Lew, CitiGroup’tan 1,1 milyon dolar aldı.

Bunun 900 bin doları ikramiye.

Jacob Lew, doğal olarak, finans piyasasındaki deregulasyonun 2008 krizinin doğuşuna sebep olmadığını savunuyor. Finans piyasasının devlet tarafından denetlenmesini doğru bulmuyor.

Jacob Lew’nun OMB başkanlığına ataması, 2010 yazında Senato’da oldukça çabuk ve ‘oybirliğiyle’ geçmişti. Senato’nun Obama’nın üst düzey atamalarını engellemek için nasıl dirençli bir yer olduğu düşünüldüğünde bu ‘oybirliği’ de yararlı bilgi sınıfına giriyor.

Jacob Lew da, Obama gibi Harvard mezunu. Oldukça entelektüel bir insan olduğu konusunda yaygın bir kanaat var. Citigroup’tan kazandığı da aslında bu piyasada dönen paralar düşünüldüğünde öyle çok görkemli bir para değil.

Ama, atamasını oy birliğiyle onaylayan Cumhuriyetçilerin, Lew ile ilgili bu bilgileri 2012 seçim kampanyasında kullanacağını bilmek için kahin olmaya da gerek yok.

Peki, Beyaz Saray Genel Sekreterliği için sürekli bankaların üst yönetiminden transfer yapan Obama’nın amacı ne? İşte bunu kahinler bile bilmiyor.