Skip to content
Menu

Foreign Policy’nin şok haberi ABD’den İsrail’e bir uyarı mı?

AMERİKA BÜLTENİ (13 Ocak 2012)

Foreign Policy dergisinde yayınlanan habere göre, İsrail istihbarat örgütü Mossad ajanları, İran’a karşı kurulan Cundullah adlı örgütü CIA ajanı kılığında kendine bağlamış ve yönetmiş.

Foreign Policy’nin ulaştığı George Bush yönetiminin son yıllarına ait andıçlar, Pakistan’da kurulu aşırı sünni terör örgütü Cundullah, CIA ve Mossad arasındaki ilişkilere ışık tutacak nitelikte.

Cundullah aralarında yetkililerin de olduğu birçok İranlıyı öldürdü bugüne kadar.  Ancak, Cundullah yetkilileri, CIA diye zannederek, yıllarca Mossad’a çalışmışlar. CIA, Cundullah yetkilileri ile Mossad ajanlarının Londra üzerinden irtibata geçtiklerini tespit etmiş. Mossad ajanları, Cundullah yetkililerine kendilerini CIA yetkilileri olarak tanıtmış. Bir Amerikalı istihbaratçı, Mossad’ın cüretinin ABD’li yetkilileri şok ettiğini ifade ederek, ‘’Açıkçası, ne düşüneceğimiz zerre kadar umurlarında değildi. İsrailli ajanların, CIA gibi görünerek iş yapmalarının başlarına hiçbir dert açmayacağını düşünmeleri çok şaşırtıcı’’ diye konuşuyor.

Foreign Policy, İran’da nükleer bilimadamlarına karşı gerçekleşen suikastlarda Mossad’ın Cundullah’ı ne derece kullandığının henüz bilinmediğini de vurguluyor.

CIA yetkilileri, İsrail’in İran’daki örtülü faaliyetlerini öğrendiklerinde bunu Beyaz Saray’da George Bush’a bir brifing ile aktardı. Dergi, Bush yönetiminin bu brifingden sonra İsrail’in uygulamalarının, ABD’yi riske soktuğu endişesine kapıldığınını belirtiyor.

Haberi hazırlayan Mark Perry, bir CIA yetkilisinin kendisine, ‘’Kim ne düşünürse düşünsün, ABD’nin İranlı yetkililere ve sivilllere suikastlarda hiçbir dahli yoktur’’ diye konuştuğunu aktarıyor.

Peki, Mossad’ın uzun süredir CIA ve yetkililerce bilinen faaliyetlerinin bugün medyaya sızmasının anlamı ne? Bazı analistler bunun zamanlamasına dikkat çekiyor ve haberi, hafta içinde İranlı bir nükleer bilimadamının suikastle öldürülmesinden sonra, suikastin bazı çevrelerce ABD’ye maledilmesine karşı ‘’ABD’nin gerçek adresi göstermesi’’ şeklinde yorumluyor.

Obama, İran’a karşı ABD-İsrail istihbarat ortaklığını bitirdi

İstihbarat yetkilisi, ‘’Eğer bir yabancı devlet yetkililerini sizin öldürdüğünüzü düşünüyorsa, o devletle diyalog kurmak çok daha zor olur. Siz bunu yapmaya başladığınız da onlar da aynısını yapabileceklerini düşünmeye başlar’’ diye anlatarak, Bush yönetiminin İsrail’e olan kızgınlığının altında da bunun yattığını vurguluyor.

İsrail’in örtülü operasyonları Bush yönetimi içinde fikir ayrılığı ve tartışmalara neden olurken, Barack Obama’nın başkan seçilmesinin ilk haftasında İran’a karşı İsrail – ABD istihbarat operasyonları ortaklığına son verdiği de haberde yer alan detaylardan. Obama yönetimi bununla da kalmayarak 2010 yılı Kasım aayında Cundullah’ı ABD’nin terörist örgütler listesine dahil etti.

Amerikalı general: İsrail ateşle oynuyor

Mossad’ın ‘false flag’ denen yöntemle CIA kılığında örtülü operasyonlar yapması konusunda, ‘’Bu ilk defa duyduğum birşey değil ancak duyduklarımın en kötüsü’’ diye konuşan Centcom eski komutanı emekli general Joe Hoar da, Foreign Policy dergisine yaptığı açıklamada, ‘’İsrail ateş ile oynuyor. Bizi, bizim katılıp isteyip istemediğimize bakmaksızın, kendi örtülü savaşına dahil ediyor’’ diye konuşuyor.

Cundullah’ın lideri Abdolmalek Rigi, 2010 yılı Şubat ayında İran tarafından yakalandı.  Ancak dergiye konuşan bir CIA yetkilisi, Rigi’nin gerçekte İran tarafından değil Pakistan istihbaratı tarafından yakalandığını, Pakistanlıların ABD’nin tepki göstermeyeceğini öğrendikten sonra Rigi’yi İranlılara teslim ettiğini aktarıyor.

Birçok ABD yetkilisi İsrail’i stratejik ortak olarak görmüyor artık

Foreign Policiy dergisi, bütün olup bitenlerden sonra en net olan şeyin ABD güvenlik birimlerinde İsrail’e karşı büyük bir kızgınlık oluştuğu gerçeği olduğunu kaydederek, bir istihbarat yetkilisinin şu sözlerine yer veriyor:

‘’Bu çok aptlaca ve tehlikeli. İsrail’in bizimle çalışması gerekiyordu bize karşı değil. Eğer kan istiyorlarsa, bunun bizim kanımız değil kendi kanları olması daha iyi olur. Stratejik ortaklar güya. Ama biliyor musunuz, artık bunun doğru olmadığına inanan o kadar çok insan hem de önemli insan var ki…’’