Skip to content
Menu

South Carolina’yı Newt Gingrich kazandı

AMERİKA BÜLTENİ (21 Ocak 2012)

Cumhuriyetçi Parti 2012 başkan adaylığı yarışında South Carolina’yı Newt Gingrich kazandı. Canlı yayın yapan birçok Amerikan haber kanalı, sandıkların kapanmasından yarım saat sonra gelen ilk sonuçlarla Gingrich’in kazandığını ilan etti.

Fox News, NBC ve ABC Gingrich’in kazandığını ilan ederken, CNN hala resmi ilanını yapmadı.

Sandık başı anketlerinde Newt Gingrich yüzde 38 destek alırken, Romney yüzde 29 destekte kalmıştı.

Ayrıntılar geliyor…

Aday

Oy sayısı

Yüzde

Gingrich, Newt

243,398

40.4%

Romney, Mitt

167,957

27.9%

Santorum, Rick

102,213

17.0%

Paul, Ron

78,093

13.0%

Cain, Herman

6,326

1.1%

Perry, Rick

2,549

0.4%

Huntsman, Jon

1,188

0.2%

Bachmann, Michele

496

0.1%

Johnson, Gary

213

0.0%

 

Cumhuriyetçi sistemden Romney’e ikinci hayat öpücüğü: Bush destekleyecek

Cumhuriyetçi Parti merkezi partinin adayı olarak Mitt Romney’nin seçilmesini istiyor. Iowa önseçiminde Rick Santorum’un yakaladığı momentumun üzerinden 1 gün geçmeden Cumhuriyetçi Partinin 2008 başkan adayı John McCain, Mitt Romney’i desteklediğini açıkladı. New Hampshire’ı iki kez kazanan McCain, New Hampshire seçimi öncesi Romney’e yeniden momentum ve moral kazandırdı.

South Carolina seçiminde bu kez Newt Gingrich momentum kazanmış görünüyor. Ve CNN’in iddiasına göre Cumhuriyetçi Parti sistemi bu kez buna Jeb Bush ile cevap verecek. 31 Ocak’taki Florida önseçimi öncesi, bu eyalette iki dönem valilik yapmış ve sevilen bir isim olan Bush’un desteği, Romney’i Florida’da oldukça avantajlı kılacak.  Romney’nin Florida’yı kaybetmesi halinde toparlanması çok zor olabilir.

Gingrich’in kazanması en çok Obama’ya yaradı

Newt Gingrich’in kazanmasıyla Cumhuriyetçi Partideki yarışın bahar aylarına sarkması gündeme geldi. Yarışın uzaması ve yıpratıcı olması ise en çok Obama cephesini mutlu ediyor. Kampanya gezilerine yavaş yavaş başlamış olan Obama, daha uzun süre oldukça pozitif bir kampanya yürütme ve seçmenlere yaptıklarını anlatma şansına sahip. Bu arada muhtemel rakipleri ise birbirlerini yıpratma mücadelesi içinde olacak.